субота, 25. мај 2024. - 13:30

Zagrljeni još iz praistorije

ATINA – Grčki arheolozi pronašli su grobnicu iz praistorijskog doba u kojoj su pokopana tela zagrljena, a grčko Ministarstva kulture saopštilo je danas da je grobnica otkrivena u pećini Diros, na Peloponeskom poluostrvu, gde prve ljudske naseobine datiraju još iz VII veka p.n.e.

„Sahranjivanje zagrljenih parova je izuzetno retko, a grob pronađen u Dirosu jedan je od najstarijih ove vrste na svetu, ako ne i najstariji“, istaklo je ministarstvo.

Radiokarbonska analiza je pokazala da ostaci datiraju iz 3.800 p.n.e., a testovi DNK su potvrdili da je reč o kostima mladog muškarce i žene.

Na nalazištu je, takođe, pronađen i jedan dečiji grob, kao i grob u kom je pokopan fetus. Uz njih je otkrivena i kosturnica sa ostacima desetine osoba. Arheolozi su u njoj pronašli i veliki broj grnčarije, perli i jedan bodež.

Pod kosturnice, široke četiri metra, bio je posut šljunkom što je jedinstven slučaj za to doba.

„Možemo sa sigurnošću reći da je u kolektivnom sećanju tih zajednica ovo bilo mesto na kom su sahranjivali svoje mrtve stotinama godina“, stoji u saopštenju grčkog Ministarstva kulture, prenio je AFP.

Slični članci