недеља, 19. мај 2024. - 23:35

Pronađeni ostaci ritualno sahranjenog čoveka iz kamenog doba

Arheolozi su u Norveškoj otkrili najstarije i najočuvanije ostatke do sada. Međutim, to nije jedino po čemu se ovo otkriće razlikuje od pređašnjih…

Osam hiljada godina star skelet čoveka sada prolazi kroz proces temeljnih analiza.

Arheolozi su otkrili velike delove skeleta zakopanog nedaleko od naselja Brunstad iz kamenog doba u Stokeu. Naučnici su utvrdili da je u pitanju odrasla osoba koja je ritualno sahranjena.

„Otkriće je senzacionalno“, rekla je arheološkinja Almut Šulke iz Muzeja prirodne istorije Univerziteta u Oslu, koja je zadužena za vođenje iskopavanja.

Tako očuvani i stari ostaci nikada ranije nisu pronađeni u Norveškoj. Na aerodromu „Stavanger“, arheolozi su nedavno otkrili ljudske ostatke iz 4000. godine pre naše ere. Međutim, kostur iz Brunstada ne predstavlja najstarije otkrivene ljudske kosti. Ranije su ponađene su lobanje u opštini Vest-Agder, koje su najverovatnije starije od „Norvežanina“ iz kamenog doba za oko 1.500 godina.

Fetalni položaj

Arheolozi su naišli na grob u Brunstadu prošlog leta kada su vršili iskopavanja u naselju iz kamenog doba u Stokkeu i to na mestu gde novi centar za konferencije treba da bude izgrađen. Kako je zemljište bilo niže u ono vreme, grob je najverovatnije bio blizu obale kada je osoba sahranjivana. Tlo oko kostura je danas skoro čvrsto kao stena.

Rad na otvorenom u 2014. godini je bio naporan i vruć posao, jer je Norveška tada imala veoma toplo leto. Kada su Šulkeova i njene kolege shvatili da su naišli na ostatke ljudskih kostiju ,odlučili su da iseku ogromne blokove kompaktnog tla koji sadrže vredne ostatke. To im je omogućilo da finu obradu izvrše u kontrolisanim laboratorijskim uslovima.

„Skelet je bio u jami koja je napravljena oko ivica pomoću kamenja. Jama je bila oko metar široka i 1,5 metar dugačka“, navela je Šulkeova. Osoba je sahranjena u sedećem položaju ili položena na leđa sa glavom nakrenutom ka napred i rukama koje grle noge u položaju nalik fetalnom.

Za sada naučnici nisu u stanju da potvrde da li je osoba muškog ili ženskog pola. Kranijalni ostaci i tragovi karlice su veoma loše očuvani da bi pružili odgovor. Dalje analize kostiju će otkriti barem nešto o tome čime se osoba hranila i druge inidikacije vezane za okruženje u kojima je ta osoba živela.

(nationalgeographic)

Slični članci