понедељак, 20. мај 2024. - 04:49

Otkrivanje Berenike, drevna luke na obali Crvenog mora

Arheolozi koji rade na lokalitetu drevne luke Berenike na obali Crvenog mora u Egiptu, počeli su da otkrivaju ostatke brodova iz doba Rima i prostrano groblje za životinje. Takođe su počeli sa beleženjem glavnih zgrada u luci, putem geofizičkih radova.

Berenike je osnovana u III veku pre naše ere od strane faraona Ptolomeja II (285-246. p.n.e). Prvobitno, luka je korišćena za dopremanje afričkih slonova, pošto je vladar odlučio da koristi ove životinje u borbama protiv neprijatelja Egipta. Budući da je pristup indijskim slonovima bio odsečen, neophodni su bili nezavisni izvori iz istočnog Sudana, Eritreje i Etiopije. Grad je takođe bio odmaralište za mornare, trgovce i običan narod iz celog sveta.

„Bez sumnje, najinteresantnije ovogodišnje otkriće predstavlja drveni trup i ‘rebra’ koja formiraju deo broda koji je plovio u periodu ranog Rima.“, objašnjava Ivona Zih iz Centra za mediteransku arheologiju u Varšavi.

Prvi ove vrste

Ovo je prvi očuvani trup plovila pronađen u Egiptu koji datira iz ovog perioda. Mesto otkrića navodi naučnike na zaključak da je brod rastavljen i da su njegovi delovi stavljeni u skladište u luci. Trenutno, arheolozi ispituju otkriće, a detaljno merenje omogućiće približnu rekonstrukciju veličine broda.

„Ovo je prvi put da znamo tačne dimenzije i tip konstrukcije plovila, pošto do sada nismo imali očuvane drevne primerke; čak ni olupine.“, rekla je Zihova.

Groblje životinja

Arheolozi su takođe otkrili veliko groblje sitnih životinja. Šezdeset grobova je pronađeno ove godine, od čega najviše pripada mačkama, ali i manjem broju pasa, majmunima i babunima. Većina životinja je zakopana ili stavljena u glinene posude.

Doktorka Marta Ospinska, arheozoolog na projektu veruje da toliki broj grobnica može predstavljati posledicu nekakve bolesti ili kuge u luci, ili su životinje korišćene u magijskim ritualima pre plovidbe. Takođe je moguće da je u pitanju jednostavno groblje kućnih ljubimaca, ali se naučnici nadaju da će dalja istraživanja razjasniti to.

(nationalgeographic)

Slični članci