понедељак, 20. мај 2024. - 05:57

Misterioznih 11 kamenih krugova zagonetka za arheologe

Svetski mediji su nedavno preneli impresivne fotografije velikih kamenih krugova u Jordanu, čije poreklo ostaje nepoznato. Fotografije su slikane iz vazduha i na njima se nalazi 11 velikih, gotovo savršenih krugova, a informacije koje su naučnici do sada sakupili nisu brojne.

Dejvid Kenedi, istraživač i vođa projekta APAAME (Aerial Photographic Archive for Archaeology in the Middle East) komentariše ovu neobičnu pojavu, koju arheolozi jednostavno zovu “Veliki krugovi” i kaže da je potpuno fascinantno da na relativno malom prostoru postoji čak 11 ovakvih krugova, čiji je prečnik oko 400 metara i da veruje da to što su krugovi približno iste veličine nije stvar puke slučajnosti.

Ovi krugovi čine zidove čija visina ne prelazi dva metra, a arheolozi su mišljenja da prvobitno nisu postojali ulazi, već da su ljudi, kako bi ušli unutar kruga, morali da preskoče zidić.

Namena ovih krugova ostaje nepoznata, a arheolozi nisu sigurni ni kada su ove građevine nastale. Pretpostavlja se da su krugovi stari bar 2000 godina, ali bi mogli biti i mnogo stariji od toga. Naučnici ne izuzimaju ni mogućnost da su oni sagrađeni u praistoriji.

Iako prvi put primećeni dvadesetih godina prošlog veka, “Veliki krugovi” do sada nisu privukli puno pažnje naučnika, a arheolozi koji su snimili ove fotografije se nadaju da će se stvari uskoro promeniti upravo zbog ovih snimaka.

Osim ovih 11 krugova, istraživači su primetili sličnu pojavu i u susednoj Siriji. Prilikom pregledanja starih satelitskih snimaka, primećena su još dva ovakva kruga, jedan u Jordanu, a drugi u Siriji, ali su danas i jedan i drugi uništeni.

Dejvid Kenedi kaže da ne bi bilo potrebno puno vremena za izgradnju ovih krugova, kao i da su oni sagrađeni od kamena kog u blizini ima u izobilju, ali ono što golica maštu naučnika je preciznost oblika.

– Za ovako nešto bi trebalo prvo osmisliti plan, a takav plan bi zahtevao makar jednog “arhitektu” – kaže Kenedi i dodaje da bi taj arhitekta morao da zabode stub u centar kruga, za njega veže konopac, a da zatim korača u krug. Ovakav scenario bi objasnio određene mane na inače savršenoj kružnici na onim mestima gde je teren neravan.

Međutim, uzevši u obzir ovo objašnjenje, na jedno pitanje još uvek nema odgovora – koja je prava namena ovih ogromnih građevina?

Jedna od pretpostavki je da je reč o nekom primitivnom vidu tora. Naučnici tvrde da bi ovi zidovi mogli da zadrže grupu životinja na jednom mestu, mada ostaje nepoznanica zašto su oni koji su sagradili taj tor insistirali na savršenom kružnom obliku.

Arheolozi se slažu u jednom – ovi snimci iz vazduha su izuzetno značajni za njih, ali ćemo dodatne detalje, kao i odgovore na sva moguća pitanja, moći da saznamo tek kada počnu radovi na terenu. Do tada – ovo je još jedna poslastica za sve teoretičare zavere i ljubitelje misterija.

Slični članci