уторак, 5. март 2024. - 07:41

Misterija starija od 5000 godina

U ranom bronzanom dobu, u jednom kratkom periodu između 3200. i 2900. godine p.n.e, na teritoriji današnjeg Irana, korišćeno je pismo pod nazivom “i znakovni sistem”.


Ovo pismo je korišćeno na vrlo širokom području. Najznačajnija kolekcija ovih zapisa čuva se u Luvru. Svi raniji pokušaji dekodiranja su propali.

U momentu kada je grad Suza, jedan od najstarijih gradova u svetu, koji je kasnije postao prestonica Elama, došao pod uticaj kultura sa Iranske visoravni, započeo je protoelamitski period. Najstarije urbane strukture u okolini grada datiraju od 4000. god.p.n.e, dok su ruralni ostaci mnogo stariji.

Iako je bio jedan od zvaničnih jezika u Persijskom carstvu, elamitski jezik je tokom vremena nestao.

Profesor Džozef Dal, rukovodilac Fakulteta orijentalnih studija na Oksfordu, do sada je dešifrovao oko 1200 pojedinačnih simbola, međutim, mnogo ih je ostalo nepoznato. Velika kompleksnost znakova je najveša prepreka, tako da čak ni najosnovnije reči nisu odgonetnute.

Dal napominje da se zapisi teško dešifruju i zbog toga što su izvorni tekstovi puni grešaka – što otežava oblikovanje konzistentnih obrazaca. On smatra da nisu postojala ni ustaljena pravila, zbog čega se ne može očekivati ni tačnost u pisanju.

Međutim, britanski stručnjaci za drevnu pismenost objavili su da su na korak od razumevanja najstarijeg nedešifrovanog pisma na svetu. “Mislim da smo konačno na pragu otkrića”, rekao je profesor Dal.

Ovaj optimizam temelji se na visokotehnološkom uređaju koji glinene pločice snima iz različitih uglova, nakon čega se stvara jedinstvena slika. Ova tehnologija omogućava najdetaljnije visoko-kvalitetne fotografije urezanih simbola.

“Kvalitet fotografija je neverovatan. Već 10 godina dešifrujem ovaj sistem, a sa ovom novom tehnologijom mislim da ćemo konačno uspeti u tome, ” rekao je profesor.

Što se samih podataka na pločicama tiče, niko ne očekuje da će se pronaći i rešiti ne-znam-kakva misterija. One se odnose na podatke zajednice koja je imala svoje vladare, na opis hijerarhije, prihode i vlasništvo nad zemljom. U svakom slučaju, ovo je jedan mali korak pri otkrivanju života naših predaka na ovoj planeti, o kojem zapravo, jako malo znamo.

Slični članci