понедељак, 20. мај 2024. - 04:44

Kako zvuči najstariji muzički instrument na svetu? (VIDEO)

Kada proučavamo daleku prošlost, daleko pre pojave pisma, potpuno nam je nepoznato koju formu muzike su praistorijski ljudi voleli.Međutim, poznato nam je da je muzika bila deo njihovog svakognevnog života, kao i nama.

Za to imamo dokaze u vidu instrumenata na kojima su svirali. Godine 2008. arheolozi su otkrili delove frula napravljenih od kostiju životinja iz kamenog doba na lokalitetu u južnoj Nemačkoj. Ti instrumenti su stari 42.000-43.000 godina.

Frule su izrađene sa neverovatnom preciznošću, naročito frula od kosti mamuta koja je bila naročito izazovna za izradu. Kada su otkrivene, naučnici su razmatrali da su frule „možda prvo kulturno postignuće koje je prvim evropskim savremenim ljudima (Homo sapiens) dalo prednost u odnosu na sada već izumrle neandertalce (Homo neanderthalis)“. Ipak uz nova saznanja o neandertalcima, koja uključuju i dokaze o mešanju sa Homo sapiensima, ovi zaključci mogu biti revidirani.

Moguće je da su i uglavnom potcenjeni neandertalci imali svoje frule. Na to ukazuje otkriće iz 1995. godine kada je u pećini otkrivena butna kost pećinskog medveda od koje je napravljena frula. Instrument je otkrio Ivan Turk na neandertalskom lokalitetu kod Divje Babe na severozapadu Slovenije. Procenjeno je da instrument ima starost od preko 43.000 godina i da je možda star čak 80.000 godina. Prema mišljenju muzikologa Boba Finka, četiri rupe na fruli se poklapaju sa četiri note dijatoničke (do, re, mi…) skale.

„Osim ukoliko ne poreknemo da je to uopšte frula, note su bespogovorno dijatoničke i zvuče tako da mogu da se poklope skoro savršeno sa bilo kojom standardnom dijatoničkom skalom, modernom ili antičkom.“, kaže Fink. Da bi demonstrirali to, kustos Narodnog muzeja Slovenije svirao je na glinenoj replici frule. Ispod možete čuti slovenačkog muzičara Ljubena Dimkaroskog kako je svira.

Praistorijski instrument je toliko dobar da Dimkaroski može da odsvira delove nekoliko kompozicija od Betovena, preko Verdija, Ravela, Dvoržaka i drugih, pa sve do slobodnih interpretacija „životinjskih glasova“. Iako još uvek postoji debata među arheolozima da li frula delo neandertalaca, Turk smatra da bi potvrda takve teze značila da teorija po kojoj ljudski rođaci „nisu ostavili nikakve dokaze o svojoj muzikalnosti“ ne stoji.

Poslušajte zvuk „neandertalske frule“, 43.000 godina starog muzičkog instrumenta.

(nationalgeographic)

 

Slični članci