недеља, 26. март 2023. - 08:54

Ribari pronašli fosil nove vrste primitivnog čoveka

Fosilizovana ljudska vilična kost pronađena je u moru nedaleko od tajlandske obale, a čini se da je reč o otkriću nove vrste primitivnog čoveka koji je nastanjivao istočnu Aziju pre 190.000 godina.

Tim naučnika iz Tajlanda, Japana i Australije nazvao je novu vrstu primitivnog čoveka „Penghu čovek“, jer je fosil uhvaćen u mrežu nedaleko od istoimenog arhipelaga.

Reč je o desetak centimetara velikom fosilu vilične kosti, koja na sebi još uvek ima četiri cela zuba, od kojih su dva kutnjaci. Naučnici zasad nisu uspeli da utvrde pol i visinu ovog hominida na temelju pronađenog fosila, ali su istakli da je reč o „robusnom“ fosilu.

Pronađeni fosil nema srodnosti sa homo erectusima tog doba – Peking čoveku i Java čoveku. Ostaci isto tako nisu povezani niti sa homo floresiensisom, odnosno takozvanim „hobbit“ hominidom, čiji fosilizovani ostaci su pronađeni na indonežanskom arhipelagu Flores 2003. godine.

To znači da bi ovaj fosil mogao da predstavlja potpuno novu vrstu ili retku podgrupu homo erectusa. Naučnici sugerišu u svojim studijama da ovo otkriće „implicira prisutnost još jedne dugostojeće loze u Aziji, koja se pojavila u ranom pleistocenu.

Slični članci