понедељак, 20. мај 2024. - 05:37

Otkrivene tetovaže na zamrznutoj alpskoj mumiji

Nove tetovaže otkrivene su na grudnom košu Ecija, 5.300 godina zamrznutoj mumiji otkrivenoj na Alpima 1991. godine. Takođe, naučnici su uspele da utvrde i od čega se sastojao njegov poslednji obrok.

Marko Samadeli, Marselo Melis, Mateo Mikoli, Eduard Vigl i Albert R. Cink polako su topili Ecijevo telo pre nego što su ga fotografisali modifikovanom 36 MP digitalnom SLR kamerom opremljenom filterima za pravljenje fotografija ultraljubičastih, vidljivih i infracrvenih talasa.

Fotografije su obrađene posebnim programom osmišljenim za detektovanje razlika u boji u nevidljivom spektru i otkrili su grupu nezabeleženih tetovaža na donjem desnom delu grudnog koša mumije, koja je nevidljiva za ljudsko oko. Četiri paralelne linije su „prva tetovaža uočena na Ecijevom prednjem delu torza“, naveo je Samadeli.

Ranije istraživanje ukazuje da su Ecijeve tetovaže imale medicinsku ili terapeutsku svrhu, budući da većina oznaka odgovara klasičnim kineskim akupunkturnim tačkama. Veruje se da je Eci umro u svojoj 45. godini nakon što je ustreljan strelom sa kamenim vrhom i prebijen. Naučnici su, takođe, otkrili da su njegov poslednji obrok činila zrna žita i meso kozoroga, kao i da je patio od bolesti desni, žučnog kamenja, lajmske bolesti, parazita i ateroskleroze.

(nationalgeographic)

Slični članci