петак, 8. децембар 2023. - 21:20

Na potonulom brodu Crnobradog pronađeni zastrašujući medicinski instrumenti

Najnovija istraživanja olupine broda najslavnijeg pirata na svetu poznatog kao Crnobradi otkrila su dve vrlo zanimljive stvari – koliko je zloglasnom kapetanu bilo stalo do zdravlja njegove posade, ali i koliko su medicinske terapije i instrumenti toga vremena bili primitivni

Glavni brod flote slavnog pirata, Queen Anne’s Revenge, nasukao se 1718. na peščanu obalu Severne Caroline. Crnobradi je izvukao živu glavu, ali je nekoliko meseci kasnije poginuo u borbenom okršaju. Olupina je pronađena 1996.

Arheolozi su iz olupine izvukli mnoštvo predmeta, među kojima i brojne medicinske instrumente.

Zanimljivo je napomenuti da je Crnobradi, kada je osvojio francuski trgovački brod, koji je kasnije nazvao Queen Anne’s Revenge, naterao trojicu francuskih hirurga da ostanu na njemu.

1.Špric za lečenje sifilisa, 2. Avan, 3. Klistir.
1.Špric za lečenje sifilisa, 2. Avan, 3. Klistir.

Većina izvučenih instrumenata je proizvedeno u Francuskoj, a među njima posebno se ističu klistir kojim su se čistila creva bolesnih mornara i špric kojim se u mokraćni kanal bolesnika ubrizgavala živa sa kojom se u ono vreme pokušavao da leči sifilis. Iako je živa mogla da ublaži neke simptome sifilisa, prevelike količine mogle su da izazovu ozbiljno trovanje i smrt.

Hirurška igla
Hirurška igla

U kolekciji se takođe nalaze posudice za lekove koje su mogle da se slože jedna u drugu, velika srebrna igla za šivanje tokom operacija, makaze za izvođenje operacija zatim činija sa tučkom za pripremanje lekovitih preparata.

Posude za lekove
Posude za lekove

Britanski pirat Edward Teach (1680-1718), poznatiji kao Crnobradi, opersao je između Kariba i kolonija na istočnim obalama Amerike. Mada su se o njemu kolale svakojake priče, nema podataka da je bio okrutan prema svojim zarobljenicima ili posadi. U svojim pohodima uglavnom je izbegavao silu, a koristio je različite metode zastrašivanja. U tome mu je svakako pomagala i njegova gusta crna brada, ali i 40 topova koje je ugradio u Queen Anne’s Revenge.

Slični članci