Proizvodnja mleka i mlečnih proizvoda omogućila je ranim ljudima proizvodnju hrane bez klanja dragocene stoke, a pretvaranjem mleka u sir dobijala bi se manje kvarljiva namirnica koja je u to vreme, kad ljudi još nisu dobro podnosili laktozu u mleku, bila vrednija jer je bila lakše svarljiva.
Naučnici sa britanskog Univerziteta u Bristolu analizirali su, u saradnji sa američkim i poljskim kolegama, masne kiseline pronađene u praistorijskim keramičkim posudama na području poljskog regiona Kuyavia i pronašli da su bile korišćene za spravljanje sira sa visokim sadržajem masnoće. Tom prilikom pronađeni su tragovi sira i surutke sa laktozom.
“Prisustvo čestica mleka u sitima predstavlja najraniji direktan dokaz o pravljenju sira”, izjavila je Melanie Salque, jedna od autora ovog istraživanja.
Peter Bogucki, takođe uključen u istraživanja, je izjavio: “Izrada sira omogućila je smanjenje sadržaja laktoze u mleku, a poznato je da u to vreme većina ljudi nije podnosila laktozu.”
Ostaci mleka nađeni su i na drevnim nalazištima u Turskoj i Libiji i potiču od pre 8000 godina, ali tamo nisu nađeni dokazi da su ga pretvarali u sir.
Do sada, najraniji dokazi o pravljenju sira došli su s murala na kojima je prikazana prerada mleka, ali oni su nekoliko hiljada godina mlađi od keramičkih ostataka.
Istraživači veruju da je i ostalo posuđe pronađeno u istom regionu imalo posebnu namenu. Posude obložene pčelinjim voskom verovatno su korišćene za čuvanje vode, a keramika koja sadrži tragove ostataka masnoće – za kuvanje mesa.
“Zaista je fascinantna dubina uvida u oblike rane ljudske ishrane i u tehnologije koje su ljudi koristili pri obradi namirnica, a ostatci drevne masti sačuvane u arheološkim ostacima keramike upravo to su nam omogućili”, izjavio je vođa bristolskog tima Richard Evershed.