понедељак, 11. децембар 2023. - 06:19

U Viminacijumu pronašli “sveti kvart” i Fortunu

Iz blata izronila zlatna ogrlica, kip boginje kojoj je bio posvećen jedan od hramova i dosada neviđen artefakt – deo reljefne mermerne „ikone“ božanstva koje arheolozi nazivaju Dunavski konjanik.

Sveti kvart i Fortuna

Arheolozi lokaliteta Viminacijum kraj Kostolca pronašli su „sveti kvart“ prestonice rimske provincije Gornje Mezije, prateći ostatke ogromne antičke ulice popločane bazaltnim blokovima dužim od 2,7 metara i težim od 2,5 tona.

 – Vodili smo se jednostavnom logikom, da su kraj ulice koja je šira od Via Apia u Rimu morali da se nalaze važni objekti. Geofizičkim istraživanjem smo otkrili da tlo krije ostatke monumentalnih objekata i zasad smo otkopali temelje tri velika hrama.

Utvrdili smo i da se ulica račva i da jedan krak vodi do druge četvrti hramova – kaže prof. dr Miomir Korać, direktor Arheološkog projekta Viminacijum.

Čim su počeli da otkopavaju ruševine svetilišta, arheolozi su pronašli izuzetno vredne predmete. Iz blata je izronila zlatna ogrlica, zatim kip boginje Fortune, kojoj je bio posvećen jedan od hramova i dosada neviđen artefakt – deo reljefne mermerne „ikone“ božanstva koje arheolozi nazivaju Dunavski konjanik.

Viminacijum

Reč je o autohtonom božanstvu s ovih prostora, čiji je kult bio uglavnom rasprostranjen duž limesa, utvrđene rimske granice na Dunavu od provincije Donje Panonije, Gornje Mezije i Dakije. U današnjim terminima, reč je o prostoru od današnje Vojvodine do Đerdapa. Kult Dunavskog konjanika je mističan i veoma zagonetan, a može se povezati s rimskim predanjem da je bog rata Mars rođen negde na prostoru između Trakije i Gornje Mezije – kaže prof. dr Korać. – Veoma je nobično da se na relativno malom prostoru nalazi veliki broj hramova i tek očekujemo spektakularne nalaze.

Izvor: Večernje novosti

Slični članci