недеља, 19. мај 2024. - 23:31

U centru Rima arheolozi pronašli ostatke farme

Arheolozi su pronašli ostatke drevne proizvodne farme u srcu modernog Rima na gradilištu podzemne železnice u italijanskoj prestolnici.

Oni su radili na dubini od dvadesetak metara u blizini bazilike Svetog Ivana Lateranskog. Današnji Rim leži na srednjovekovnim slojevima zemlje, a ispod njih su ostaci antičkog Rima.

Rosella Rea, koja je vođa projekta i funkcioner u Ministarstva kulture, izjavila je u četvrtak da su arheolozi otkrili proizvodnu farmu iz prvog veka nove ere, na lokaciji do sada najbližoj centru starog Rima, bazen za navodnjavanje dimenzija 35 sa 70 metara i sistem odvođenja vode u blizini drevnog izvora „Aqua Crabra“.

Ona je rekla da će neki predmeti biti integrisani u podzemnu stanicu Sveti Ivan da bi ih svi mogli vidjeti, dok će drugi biti prebačeni u muzeje u Rimu, prenosi AP.

Među značajnim predmetima pronađene su gvozdene vile sa tri šiljka, različite košare, komadi kože verovatno od rukavica ili obuće radnika, i tragovi uklesani u kamen koji svedoče o okretanju vodenog mlina.

Pronađeni su tragovi uzgoja breskvi koje su tada još uvek bila novina jer su tek donesene sa Bliskog istoka.

Vidljivi su i tragovi koji upućuju na zaključak da su stanovnici Rima reciklirali određene stvari, kao što su amfore, a iz ranijeg razdoblja pronađeni su i ostaci mlina iz šestog veka pre nove ere.

 

 

Slični članci