петак, 12. април 2024. - 20:52

Skelet iz Amfipolisa biće identifikovan idućeg meseca

Detalji o identitetu misterioznog skeleta pronađenog u grobnici iz doba Aleksandra Velikog biće otkriveni idućeg meseca

Jedna od skulptura pronađena u grobnici
Jedna od skulptura pronađena u grobnici

ATINA – Detalji o identitetu misterioznog skeleta pronađenog u grobnici iz doba Aleksandra Velikog biće otkriveni idućeg meseca, saopštilo je grčko ministarstvo kulture.

„Rezultati makroskopske studije kosti koji će otkriti pol, godište i visinu biće saopšteni u januaru“, navodi se u saopštenju i dodaje da će istraživanje vršiti stručnjaci univerziteta u Solunu i Trakiji.

Novembarsko otkriće kostura unutar strukture iz 4. veka pre nove ere – najveće grbnice ikada otkrivene u Grčkoj – doprinelo je oduševljenju za iskopine u Amfipolisu.

Grobnica prečnika 500 metara, ukopana 30 metara u brdo na severu Grčke sadrži skulpture sfingi i karijatida, raskošne mozaike i novčiće sa likom Aleksandra Velikog.

To je dovelo do spekulacija da su sahranjeni Roksana, Aleksandrova žena ili njegova majka Olimpija ili neki od njegovih genrala, piše AFP.

Ministarstvo je danas odbacilo neosnovane tvrdnje nekih grčkih sajtova da skelet pripada 54-godišnjoj ženi pa samim tim, najverovatnije Olimpiji.

Istoričari upozoravaju da sam Aleksandar, koji je pre smrti, kada je imao 32 godine, pokorio veći deo tada poznatog sveta, gotovo sasvim sigurno nije sahranjen u Amfipolisu.

(Tanjug)

Slični članci