недеља, 19. мај 2024. - 23:30

Amaterski lovac na fosile otkrio kompletan skelet drevnog morskog reptila

Šetajući duž živopisne, kamenite obale u južnom Velsu, programer koji se iz hobija bavi lovom na fosile otkrio je nešto izuzetno: 2 metara dug skelet drevnog reptila koji je plivao u našim okeanima tokom perioda jure i krede.

Ono što dodatno iznenađuje jeste činjenica da stručnjaci veruju da je primerak kompletan, čime je ovo retko otkriće još uzbudljivije.

Fosil je otkriven duž plaže gradića Penart u okrugu Glamorgan, koja je najpopularnije mesto u Velsu za kolekcionare fosila, budući da je lokacija bogata mnogobrojnim primercima koji su do sada otkriveni. Ovo otkriće načinio je Džonatan Bou (34), koji se iz hobija bavi fosilima već skoro čitavu deceniju.

Skelet je primetio zahvaljujući malom delu od skoro 3 centimetara, koji je nakon povlačenja talasa postao vidljiv u septembru. Bou i njegov brat potom su teškim fizičkim radom iskopali ostatak primerka, za šta im je trebao skoro čitav dan. Tokom procesa, impresivna veličina primerka postala je očigledna, a Bou ju je kolokvijalno opisao kao „enormnu“.

Dvojac je potom uklonio ogromnu količinu stenja koje je okruživalo fosil, koji je ukupno težio oko 60 kilograma. Nakon završetka procesa, Bou je obavestio Nacionalni muzej Velsa o otkriću i nije prošlo mnogo pre nego što su paleontolozi prepoznali potencijalni značaj otkrića, imajući u vidu neverovatno stanje u kojem se nalazi.

Skelet je pripadao drevnoj grupi morskih kičmenjaka pod nazivom ihtiosauri, što znači „riblji gušteri“. Od kada su prvi put otkriveni u ranom XIX veku, do sada je više od 80 različitih vrsta ihtiosaura opisano, ali se svake godine dodaje novi broj.

Ove životinje nisu bili dinosauri, ali su živeli u Zemljinim okeanima kada su dinosauri vladali kopnom. Prvi put su se pojavili tokom trijasa, svoj vrhunac su dostigli tokom jure, da bi izumrli tokom perioda krede – oko 25 miliona godina pre nego što su dinosauri izumrli.

Iako postoje brojne kontroverze oko toga od čega su ihtiosauri evoluirali, najranije verzije su imale gušterolike karakteristike, što mnoge navodi da veruju da su evoluirali od nekog kopnenog kičmenjaka koji je bio neka vrsta guštera. Rani ihtiosauri su još uvek imali vratove i duguljasta tela, što znači da su verovatno talasali kroz okean poput današnjih jegulja. Ove životinje su potom postale neverovatno brojne i različite sa telima sličnijim ribama, sa repovima u obliku polumeseca, što im je omogućavalo da krstare morima impresivnom brzinom.

(nationalgeographic)

Slični članci