уторак, 5. март 2024. - 08:07

3.000 godina pre industrijske revolucije, u Kini je postojao centar visoke tehnologije

Visoko-tehnološke metode pravljenja keramike, iz vremena Erlitou kulture, otkrivene su na lokaciji u Kini, pri čemu je ova delikatna keramika stara 3.000 godina.

Ovaj drevni visoko-tehnološkio centar u provinciji Henan, Kina, bio je jedno od prvih mesta gde se ručno proizvodio seladon – veoma delikatna vrsta kineske keramike.

Za stvaranje ove keramike potrebne su ekstremno visoke temperature. Peći moraju dostići i preko 1.000 stepeni Celzijusa, što se smatralo gotovo nedostižnim pre industrijske revolucije.

Arheometar Kineske akademije nauka u Pekingu i vođa istraživanja, profesor Vang Čangsui, rekao je da je prvi seladon „izvanredno dostignuće“.

Delovi keramike, pronađene na nalazištu Erlitou kulture, opovrgavaju prethodnu pretpostavku da je seladon prvi put napravljen u dinastiji Han, oko 200. godine nove ere.

„To znači da je Kina razvila i ovladala tehnologijom visoke temperature ranije nego bilo koji drugi region na svetu. Tek 3.000 godine kasnije, u 17. veku, slične peći su počele da se prave u Evropi“, nastavio je on.

Studija je nedavno objavljena u žurnalu arheologije.

Profesor Su Long, vodeći arheolog na nalazištu Erlitou i istraživač sa Kineske akademije društvenih nauka na Institutu za arheologiju, rekao je da je, iako se o poreklu seladona još uvek raspravlja, Erlitou bio najraniji centar sa ovakvom vrstom tehnologije.

Erlitou je nalazište u Kini gde je zabeležena prva dinastija, negde između 1.900. i 1.500. godine pre nove ere. Tamo se došlo do važnih otkrića, uključujući palatu, tragove točkova, pa čak i najraniju radionicu za proizvodnju bronze.

(Webtribune.rs)

Slični članci