петак, 8. децембар 2023. - 20:29

Фосили на Маковишту код Косјерића

Налазиште фосила у Маковишту код Косјерића, јединствено је по великом простору на коме се налазе остаци бројних примерака пужева, шкољки и корала из времена пре стварања континената. Архео-аматери Србије, истичу да је то највероватније, највеће налазиште фосилних структура у региону.

Arheo-amateri Srbije

Некада на дну океана, сада на 1005 метара надморске висине. Ови фосили су на Маковишту најмање сто милиона година. На налазишту је видљиво да се на ово брдо, са морских спрудова давно преселило и окаменило више врста морских организама.

„Они су живели у одређеним групацијама, заједницама које су једно поред другог расли, као биљке, а они су имали тај спирални облик који је карактеристичан за Неринее и живели су на тим хридима“, каже Драган Томановић из Народног музеја Ужице.

Стручњаци кажу да је ово подручје представљало море са обиљем острва попут данашње Индонезије. Остацима из доба давне прошлости, увек се давао мистични значај, а о њиховој симболици говоре бројна истраживања.

„Постоје извештаји археолошки, рецимо на терену Енглеске из периода Неолита, где су у оквиру гробница проналажени скелети у којима су покојници држали срцолике фосиле такозване Хеноиде“, каже проф. др Виолета Цветковска, културолог.

Велики број остатака пужева, шкољки и корала, могу се пронаћи уз локални пут, на брежуљцима, у шуми. Архео-аматери Србије истичу да је због великог простора на коме се фосили налазе, важно да се ова палеонтолошка локација заштити и истражи.

„Значило би Косјерићу доста што тај туризам није баш толико, јесте први био у Србији што се тиче сеоског туризма, али би ваљало мало да се прошире видици“, каже Милан Божовић, археолог аматер Косјерић.

Ово брдо увршћено је у инвентар геонаслеђа Србије. По окамењеним пужевима које су мештани налазили, од давнина простор прозваше Бурма, а фосиле многи са падина Повлена, носе као сувенире.

Izvor: RTS

Slični članci