недеља, 10. децембар 2023. - 11:25

U Škotskoj pronađeno blago Vikinga

Derek McLennan, penzionisani biznismen, otkrio je 100 predmeta na polju u Dumfriesshieru na jugozapadu Škotske.

Desetine zlatnih i srebrnih predmeta starih hiljadu godina pronađeni su metal detektorom u Škotskoj, a otkriće su stručnjaci pozdravili kao jedno od najvažnijih otkrića vikinškog blaga u toj zemlji.

Među predmetima je i srebrni krst za koji se pretpostavlja da potiče iz 9. ili 10. veka zatim srebrna posuda zapadnoevropskog porekla za koju se pretpostavlja da je bila već sto godina stara kad je bila zakopana. Među pronađenim blagom je i niz zlatnih predmeta.

„Stručnjaci su počeli da istražuju nalazište ali je već sada jasno da se radi o jednom od najvažnijih otkrića vikinškog blaga otkrivenog u Škotskoj“, objavila je Scotland’s Treasure Trove, ustanova zadužena za baštinu.

Vikinško blago drugo je veliko McLennanovo otkriće. Prošle godine je sa prijateljem MeLennan pronašao 300 srednjovekovnih novčića u istom području u Škotskoj.

„Zna se da su Vikinzi osvajali ove obale, pa danas možemo proceniti šta su za sobom ostavili“, izjavila je škotska državna sekretarka za kulturu Fiona Hyslop.

Vikinzi su došli iz Skandinavije, a od 8. do 11. veka napadali su Britaniju i svoje vrednosti su zakapali, a otkrivale su ih generacije lovaca na blago.

Godine 2007. u severnoj Engleskoj bilo je pronađeno blago iz 10. veka, a 1840. na severozapadu Engleske 8600 predmeta.

Najnovije otkriće smatra se najvećim blagom pronađenim u Škotskoj od 1891. godine i već se procenjuje da bi vrednost blaga mogla dostići šestocifrenu cifru Među predmetima je vrlo redak srebrni pehar sa ugraviranim likovima životinja koji potiče iz doba Rimskog Carstva, kao i kopča u obliku zlatne ptice.

Blago je u vlasništvu britanske krune, ali će pronalazač dobiti određen iznos u odnosu na tržišnu vrednost umetničkih dela.

Slični članci