недеља, 19. мај 2024. - 23:40

U Izraelu pronađen redak rimski natpis

Izraelski arheolozi predstavili su javnosti kamen sa natpisom na latinskom jeziku u kojem se spominje rimski imperator Hadrijan, a za koji istraživači veruju da može da rasvetli okolnosti koje su dovele do izbijanja jevrejske pobune protiv drevnog carstva.

Kamen, veličine metar sa metar i po i težak jednu tonu, pronađen je u blizini Kapije Damska u starom Jerusalimu. Izraelska uprava za antikvitete (IAA) opisala je natpis na kamenu kao “jedan od najznačajnijih na latinskom jeziku” koji su otkriveni u Svetom gradu.

Natpis, koji se sastoji od šest redova, uklesanih u belom krečnjaku, predstavlja posvetu rimske vojske imperatoru Hadrijanu, koji je posetio grad 130. p.n.e.

“Imamo dokaz uklesan u kamenu o događaju koji se zbio pre ustanka Bar Kohbin u drugom veku p.n.e., pobune koja je bila usmerena protiv Rimljana”, kazala je vođa iskopavanja Rina Avner za AFP.

Ona je navela da se istoričari ne slažu oko uzroka ustanka. Dok jedni smatraju da je do njega došlo zbog surovih mera koje je protiv Jevreja uveo Hadrijan, drugi, pak, veruju da su te mere donete nakon pobune, u znak odmazde.

Pronađeni natpis je dokaz da je “rimska vojska bila prisutna u Jerusalimu” pre izbijanja pobune, što na neki način potvrđuje potonju istorijsku hipotezu.

Bar Kohbin ustanak (132.-136. p.n.e.) je naziv za treći veliki ustanak Jevreja protiv rimske vlasti u Judeji i poslednji od jevrejsko-rimskih ratova. Ime je dobio po vođi ustaničkih snaga, Simonu bar Kohbi, koji je sebe nazivao Mesijom, čiji je zadatak bio da obnovi Izrael.

Ustanici su nakratko uspeli da uspostave nezavisnu jevrejsku državu na delovima Judeje, ali je ubrzo rimska vojska ugušila pobunu i proterala Jevreje iz Jerusalima.

(Tanjug)

Slični članci