среда, 24. април 2024. - 16:53

Najveći stvor koji je ikada hodao Zemljom i koji se ničeg ne plaši

Istraživači koji proučavaju ostatke džinovskog dinosaurusa, nazvali su ovog praistorijskog diva „Dreadnoughtus“ ili „ničeg se ne boji“.

Dreadnoughtus
Dreadnoughtus

Naučnici se nadaju da će im izuzetno dobro očuvane kosti pomoći da proniknu u tajne najveće životinje koja je ikada hodala Zemljom.

Kako prenose strane agencije, reč je o kolosalnom biljojedu dugom 25,9 metara i teškom oko 65 tona, što je više od odraslog kita, manjeg krda slonova ili sedam tironosaurusa. Samo njegov vrat je imao preko 11 metara, a rep blizu devet.

Veruje se da je Dreadnoughtus živeo, u periodu Krede, pre oko 75 do 77 miliona godina, a da je većinu dana provodio brsteći ogromne količine biljaka.

Paleontolog Kenet Lakovara sa Dreksel Univerziteta u Filadelfiji, koji je otkrio dinosaurusa i rukovodio njegovim iskopavanjem i analizom, rekao je da su naučnici izračunali njegovu težinu na osnovu kostiju gornjih delova prednjih i zadnjih udova.

Što se imena Dreadnoughtus tiče, Mat Lamana sa Karnegi prirodnjačkog muzeja u Pitsburgu, koji je takodje učestvovao u istraživanju, kazao je da su se on i kolege dogovorili da ga tako nazovu jer „kada si velik kao on, ne postoji ništa što može da te uplaši“.

– A bilo je i krajnje vreme da jedan biljojed dobije opasno ime. Ona su dosad obično bila rezervisana za mesoždere – objasnio je američki paleontolog.

VIDEO > Pogledajte dinosaurusa koji se ničeg ne plaši:

Izvor: Tanjug

Slični članci