среда, 24. април 2024. - 17:26

Drevni narod doline Nila verovao da urokljivo oko može stići i u zagroban život

Drevni narod iz doline reke Nil na području današnjeg Sudana ne samo da je verovao u život nakon smrti, nego su očito verovali da bi ih urokljivo oko moglo stići u zagrobnom životu, piše Live Science.

Naime, prastaro groblje koje datira s početka nove ere otkriveno je u blizini reke Nil u Sudanu i sadrži nekoliko podzemnih grobnica.

Arheolozi su u grobnicama pronašli artefakte poput srebrnog prstena, u koji je ugraviran božji lik, kao i keramičke kutije ukrašene sa velikim očima koje su štitile od urokljivog oka.

Oči na kutiji, poznate pod imenom udjat, dobro su poznata tradicija u Egiptu, a koristili su ih i Kušiti.

Lokalni meštani slučajno su 2002. otkrili groblje staro 2000 godina kapajući jarak u blizini naselja Dangeil i od tada se na tom lokalitetu vrše arheološka iskapanja.

Otkrića su detaljno opisana u online publikaciji koja je nedavno objavljena. Na ovom projektu zajednički sarađuju Nacionalno društvo za muzeje i starine i Britanski muzej.

U vreme nastanka groblja Sudanom su vladali Kušiti. Iako su izgradili stotine piramida, na novootkrivenom groblju pronađene su isključivo podzemne grobnice.

Pogrebna tradicija Kušita pokazuje da su duboko verovali u zagrobni život. Zbog toga su grobnice punili hranom i raznom robom.

Slični članci