субота, 25. мај 2024. - 13:48

Alkoholno piće staro 200 godina još uvek je pitko

Keramička boca stara 200 godina pronađena je ovog juna u olupini broda na dnu Baltičkog mora, a rezultati preliminarne analize pokazuju da sadrži alkohol.

Istraživači su otkrili zapečaćenu i dobro očuvanu bocu još u junu, tokom istraživanja olupine broda nazvane F53.31 na dnu Baltičkog mora u blizini obale Poljske. Preliminarni laboratorijski testovi sada su pokazali da boca sadržava 14-procentni alkoholni destilat, što može da bude votka ili vrsta džina zvana „jenever“, koji je najvjerojatnije razređen sa vodom.

Na površini keramičke boce utisnuta je reč „Selters“, što je ime proizvođača visokokvalitetne gazirane vode iz Nemačke. Prirodna mineralna voda u mestu Selters pronađena je pre otprilike 1000 godina, što ga čini jednim od najstarijih izvora mineralne vode u Evropi, a voda iz tog izvora navodno ima brojne zdravstvene blagodati.

Podmorski arheolog Tomasz Bednarz, koji vodi istraživanje olupine, prošli mesec je izjavio da boca pronađena na olupini F-53-31 potiče iz vremena između 1806. i 1830. godine. Kapacitet boce je oko 1 litar, a proizvedena je u mestu Ranschbach, koje je 40-ak kilometara udaljeno od izvora mineralne vode Selters. Osim ove boce, istraživači su u olupini pronašli delove keramike, malu zdelu i nekoliko delova posuđa.

Početkom jula istraživači su pronađenu bocu poslali na testiranje u hemijski laboratorij J. S. Hamilton u Poljskoj, kako bi saznali da li boca sadrži svoju originalnu mineralnu vodu ili neku drugu tečnost. Konačni rezultati testiranja očekuju se tek početkom septembra, a preliminarni rezultati sugerišu da se radi o određenoj vrsti alkoholnog pića.

Bednarz je izjavio da je piće pronađeno u boci još uvek pitko, dakle, ne može uzrokovati trovanje, iako nema baš privlačan miris.

Prema Nacionalnom maritimnom muzeju u Gdanjsku, izvori u Seltersu presušili su početkom 19. veka, nakon čega je nabavka ovakve vode postala mnogo teža. 1896. godine stanovnici tog mesta pokušali su da pronađu nove izvore, a njihova potraga je završena uspešno, pa se tako mineralna voda Selters danas prodaje kao luksuzni proizvod, a veruje se da je kvalitet vode ostala jednako dobar kao što je bio kad je voda otkrivena 1000 godina ranije.

Slični članci