четвртак, 30. новембар 2023. - 05:00

Arheolozi amateri i otkriće veka

Grupa arheologa amatera iz savezne države Michigan je nedavno otkrila 194 objekta na lokalitetu za koji se znalo da je pripadao nekadašnjim američkim indijancima. Ovo nalazište uopšte nije bilo od interesa arheološkim institucijama koje su smatrale da se delom SAD-a i Kanade nalazi više od 100.000 sličnih lokaliteta. Pa ipak nakon nekoliko meseci rada na površinu su „isplivali“ predmeti koji nikako nisu pripadali nekdašnjim indijancima već Vikinzima.

 

Vikinzi su u Americi ostavili svoje tragove koji se ne mogu sakriti.
Vikinzi su u Americi ostavili svoje tragove koji se ne mogu sakriti.

Indijansko naselje sa neobičnim artefaktima se nalazi na poznatom trgovačkom putu pored moreuza Mackinac koji iz jezera Huron vodi u jezero Michigan. Na veliko čuđenje naučnika, svi artefakti su poreklom iz Evrope i to uglavnom iz Skandinavije i Nemačke, dok je nekoliko pronađenih rano romaničkih srebrnih dugmića nastalo na području Velike Britanije. Uz metalne predmete pronađeni su i ukrasni predmeti poput četki, češljeva i kopči koji su napravljeni od moržove belokosti s Islanda i Grenlanda. Otkriće ovih artefakata ukazuje na prisustvo Vikinga i bogatu trgovačku mrežu koja je delovala i preko Atlantika.

Ovaj prnalazak je definitivni znak kako moramo promeniti naša stanovišta o pradavnoj prošlosti, jer smo smatrali kako su indijanci u Americi bili uglavnom pasivnog karaktera i da o međunarodnoj razmeni i trgovini nisu ni razmišljali.

Ovaj pronalazak je uspeo da razjasni još jednu arheološku misteriju, naime u samom vikinškom naselju L’Anse aux Meadows je pronađeno nekoliko oraha koji tipično rastu u okolini New Yorka i Velikih jezera, nauka je taj pronalazak iz 1960., smatrala sporadičnim ako ne i pogrešno datiranim arheološkim artefaktom, ponajviše zbog toga što su međunarodnu trgovinu i trans Atlantsku rutu smatrali modernom izmišljotinom koja se nikako nije smela i nije mogla događati u ranom VIII i IX veku.

2012., su otkrivene još neke trgovačke vikinške stanice, reč je o Nanooku na ostrvu Baffin i Nanguviku na ostrvu Willows i ostrvu Avayalik.

Vikinški lokaliteti na ostrvu Baffin u Kanadi.
Vikinški lokaliteti na ostrvu Baffin u Kanadi.

Ovakva nalazišta bi takođe mogla objasniti izveštaje ranih naseljenika Evropljana iz XVII i XVIII veka koji su opisivali plavooke i svetlopute indijance koji su govorili s nekim mešavinama keltskih i germanskih jezika, na žalost ta plemena su davno izumrla jer su vodili miroljubivu politiku sa Evropljanima koji su ih, u znak „zahvalnosti“ zarazili boginjama i drugim njima nepoznatim bolestima, naročito prodajom ćebadii hrane iz bolničkih karantena domaćem stanovništvu.

Kako god bilo trgovina iz Evrope prema Americi i obrnuto je čini se išla preko kanala Svetoga Lorenza, preko jezera Michigan i Erie, a uskoro se očekuje detaljna analiza arheološkog odeljenja Univerziteta u Michiganu, koja bi trebala pojasniti koliko su stari pronađeni artefakti.

Nadamo se da će istina konačno izaći na svetlo dana i da ćemo pradavne kulture Amerika i severne Evrope početi sagledavati u potpuno drugačijem svetlu bez velike glorifikacije Kristifora Kolomba.

 

 

Slični članci