петак, 12. април 2024. - 19:17

Arheolozi pronašli olupinu Kolumbove „Santa Marije“

Više od pet vekova pošto je brod Kristofera Kolumba „Santa Marija“ potonuo u vodama Kariba, arheolozi veruju da su pronašli njegove ostatke u blizini severne obale Haitija.

Ukoliko se ispostavi da su u pravu, kako piše „Indipendent“, biće to jedno od najvažnijih pomorskih arheoloških otkrića.

„Sva geografska, podvodna topografija i arheološki dokazi snažno ukazuju na to da je ovo olupina glavnog Kolumbovog broda „Santa Marije“, rekao je vođa ekspedicije i jedan od najboljih podvodnih arheologa u SAD Beri Kliford.

„Vlada Haitija nam je izvanredno pomogla i sada moramo da nastavimo da radimo sa njima kako bismo sproveli detaljna arheološka istraživanja i izvukli olupinu“, rekao je on.

Do sada Klifordov tim sproveo je neinvazivno istraživanje lokaliteta – merenja i fotografisanja.

Identifikovanje broda kao „Santa Marije“ postalo je moguće zahvaljujući otkrićima drugog tima arheologa 2003. koji su locirali ostatke Kolumbove tvrđave u blizini. Uz podatke o lokaciji i zapise iz Kolumbovog dnevnika, Kliford je uspeo da proceni gde se olupina nalazi.

„Uveren sam da će izvlačenje olupine pružiti prve prave pomorske arheološke dokaze o Kolumbovom otkriću Amerike“, rekao je Kliford i dodao da će olupina igrati veliku ulogu u privlačenju još turista na Haiti.

Kliford je, inače, otkrio i izvadio na površinu prvi pravi piratski brod – „Vajdu“ a nedavno je otkrio i brod kapetana Kida u blizini Madagaskara.

„Santa Marija“ izgradjena je u drugoj polovini 15. veka u Španiji. Kolumbo je 1492. iznamio brod i otisnuo se preko Kanarskih ostrva u potragu za novim putem za Aziju. Posle 37 dana naišao je na Bahame. Deset nedelja kasnije „Santa Marija“ sa Kolumbom na brodu otplovila je i nasukala se na greben u blizini obale Haitija.

Kolumbo je tu potom izgradio tvrdjavu i ostavivši mnoge ljude da je čuvaju sa preostala dva broda se vratio u Španiju da podnese izveštaj kralju Ferdinandu i kraljici Izabeli.

Izvor: Tanjug

Slični članci