недеља, 21. април 2024. - 18:54

Egipat: Pronađena mumija u dobro očuvanom sarkofagu

Španski arheolozi su u drevnom gradu Luksoru otkrili 3.600 godina staru mumiju, saopštilo je danas egipatsko ministarstvo antikviteta.

Mumija je pronađena u dva metra dugom i 50 centimetara širokom drvenom sarkofagu, oslikanom jarkim bojama i ukrašenom retkim crtežima perja.

Ministar antikviteta Mohamed Ibrahim je izjavio da je sarkofag u dobro očuvanom stanju, a za crteže perja je rekao da se izuzetno retko pojavljuju na antičkim kovčezima.
„Sarkofag datira iz 17. dinastije (1600 p.n.e.)“, kazao je Ali El-Asfar, šef odeljenja faraonskih starina pri ministarstvu.

On je naveo da se na osnovu preliminarne analize sarkofaga i njegovih natpisa može zaključiti da je pripadao porodici visokih zvaničnika.

Sarkofag na sebi ima hijeroglifske natpise čija je svrha da olakša pokojniku put u nadgrobni život, u skladu sa tadašnjim verovanjima.

Crteži perja simbolizuju staroegipatsku boginju istine, reda i pravednosti Ma“at. Ona se pojavljuje u Ozirisovom carstvu gde meri srca pokojnika, upoređujući njihovu težinu sa težinom jednog svog pera.

Sarkofag sa mumijom otkriven je na drevnom groblju na zapadnoj obali Luksora, nedaleko od grobnice administratora kraljice Hatšepsut, pripadnice 18. dinastije koja je vladala Egiptom od 1502. do 1482. p.n.e.

Tim španskih arheologa, koji na nalazištima u Luksoru radi poslednjih 13 godina, otkrio je prošle godine drveni sarkofag petogodišnjeg dečaka iz 17. dinastije.

Luksor, grad od oko 500.000 stanovnika na obali Nila, na jugu Egipta, je pravi muzej na otvorenom sa mnoštvom hramova, faraonskih grobnica ali i luksuznih hotela, poput „Vinter palas“ hotela, u kojem je britanska književnica Agata Kristi, navodno napisala svoj čuveni roman „Smrt na Nilu“.

Izvor: Tanjug

 

 

Slični članci