субота, 25. мај 2024. - 13:06

Čuvari „Vrata pakla“ iskopani u Turskoj

Arheolozi su u Turskoj pronašli čuvare „Vrata pakla“ – dve jedinstvene mramorne statue koje su nekad upozoravale na smrtonosnu pećinu kod antičkog frigijskog grada Hierapolisa, u blizini kompleksa jedinstvenih mineralnih izvora Pamukkale.

Pećina poznatu kao „Plutonova vrata“, odnosno prolaz koji prema grčkoj i rimskoj mitologiji vodi prema podzemlju, otkrio je u martu ove godine tim pod vođstvom Francesca D’Andria, profesora klasične arheologije na Univerzitetu Salento. „Statue predstavljaju zmiju, jasan simbol podzemlja, a druga predstavlja Kerbera, troglavog psa čuvara pakla iz grčke mitologije.“ Omotana oko sebe, zmija je vrlo pretećeg izgleda prema bilo kom ko se usudi da joj se približi, dok 120 cm visoki Kerber liči na rasu Kangal, anatolskog psa ovčara. „Izgledaju poprilično strašno,“ izveštava D’Andria.

Skulpture su pronađene nakon ranijih iskapanja na tom području, kad su arheolozi otkrili „Plutonion“, religijsko mesto posvećeno Plutonu i zapise posvećene božanstvima podzemlja – Plutonu i Kori (Perzefoni). Taj iskop je otkrio i termalne izvore koji su odgovorni za  poznate bele stepenaste terase. „Izvori Pamukkale potiču baš iz ove pećine,“ nastavlja D’Andria. Za vreme Rimljana verovalo se da ti izvori imaju moć ozdravljenja i da je grad Hierapolis bio vrlo popularno odredište hodočasnika. Obe mramorne statue su izronile iz termalnih voda, pa ostavljaju malo prostora sumnji u autentičnost lokacije „Plutonovih vrata“.

U istorijskim beleškama spominje se da je pećina ispunjena smrtonosnim otrovnim isparavanjima. „Ovaj prostor je ispunjen isparavanjima tako gustim i maglovitim da se jedva nadzire tlo. Svaka životinja koja uđe u tu pećinu umire na licu mesta,“ zabeležio je grčki geograf Strabon (64. ili 63. pr. nove ere do 24. posle nove ere). „U trenutku kad sam ubacio vrapce u tu pećinu oni su prestali da dišu i pali su mrtvi na tlo.“ „Ti vrapci su istog trena uginuli zbog ugljen dioksida koji se ovde nakupio,“ objašnjava D’Andria.

Beleške geografa Strabona su potvrđene tokom iskapanja, gde je u blizini otvora pronađeno nekoliko mrtvih ptica i insekata . U ranijim iskopavanjima, arheolozi su pronašli ostatke hrama, bazena i stepenica smeštenih iznad pećine – što se sve poklapalo sa opisima iz antičkog doba. Kao što je već spomenuto, ovo mesto je bilo važno odredište hodočasnika. Ljudi su dolazili da gledajui svete obrede, smešteni iznad pećine na stepenicama, dok su sveštenicii prinosili žrtve (najčešće bikove) Plutonu. Ceremonija se sastojala od uvođenja životinja u pećinu i izvlačenja njihovih leševa iz nje.

Izvor: Discovery

Slični članci