недеља, 10. децембар 2023. - 11:19

Koridor 10 krije vredno blago Tračana

U okviru zaštitnih arheoloških radova koji se obavljaju uporedo sa izgradnjom Koridora 10, arheolog Zoran Mitić pronašao je ostatke prelepo ukrašene dvokolice, za koju pretpostavlja da je stara između 3.000 i 4.000 godina i da je pripadala Tračaninu iz ondašnjeg visokog društva.

Prema rečima arheologa Mitića, u pitanju je jedinstveni i izuzetno značajni eksponat, koji je pronašao na lokaciji u blizini pirotskog sela Staničenje.

„Radi se o bojnim kolima, dvokolici, takozvanim bigama, koje su vukla dva konja. Moja pretpostavka je da se radi o nalazu koji je star između tri i četiri hiljada godina i da je dvokolica pripadala tračkom građaninu“, rekao je Mitić Tanjugu.

On ističe da na to upućuje činjenica da se na mestu na kome je pronađena dvokolica nalazi jedan tumul – grobnica.

„Po načinu sahranjivanja smatram da je to pripadnik tračkog naroda i to ne običan, već čovek koji je u hijerarhiji zauzimao veoma značajno mesto, s obzirom da su dvokolice odlično ukrašene prelepim aplikacijama od bronze“, kazao je on.

Tračani su verovali u zagrobni život, odnosno, kako navodi ovaj istraživač, u ponovno rađanje.

„Kada sahrane pokojnika, oni su na oko pedeset metara od tumula – grobnice, ubijali konja ili psa, donosili najvrednije poklone koje su dobijali za vreme života, čak su i njihove žene molile da budu sa njima sahranjene. Iz toga razloga smatram da je reč o Tračaninu“, kaže Mitić.

Mitić navodi da je pronađeno 80 odsto delova dvokolice, a ostalo se verovatno nalazi u izbačenoj zemlji, koju će nastaviti da pretražuje.

„Mislim da će, kada bude završena restauracija i rekonstrukcija, ovo biti jedan od najlepših eksponata u Narodnom muzeju u Beogradu“, zaključio je arheolog Mitić.

Izvor: Tanjug

Slični članci