петак, 8. децембар 2023. - 17:04

Otkriven podzemni grad ispod Hadrijanove vile u Rimu

Mreža tunela za koju se smatra da čini podzemni grad otkrivena je zakopana duboko ispod vile rimskog cara Hadrijana.

Arheospeleolozi su počeli da iscrtavaju podzemne puteve i veruju da su prolazi najverovatnije korišćeni za kola koja su vukli volovi, a transportovala su robove, hranu i druge potrepštine, daleko od očiju cara.

Vilu u Tivoliju, u blizini Rima, izgradio je car Hadrijan u drugom veku naše ere, a činilo ju je 30 zgrada, od kojih je svaka bila okružena ukrašenim vrtovima, bazenima i fontanama.

Glavni tunel, koji su mapirali Marco Placidi i tim asocijacije arheospeleologa Sotteranei di Roma, je širok tri metra i proteže se više od pola kilometra ka severoistoku, a zatim skreće ka jugu i vodi do 700-metarskog kružnog proširenja.

Stručnjaci smatraju da je ovo proširenje služilo za okretanje kola.

Prolaz je nazvan Strafa Carrabile (veliki podzemni prolaz) i veći je od ostalih tunela, ranije otkrivenih ispod imanja.

Arheolozi su ga otkrili kada su pronašli rupu ispod žbunja i prolaz ka glavnoj galeriji.

Kako su neki od tunela blokirani krhotinama i kamenjem, arheolozi su iskoristili robote opremljene kamerama kako bi istražili oblasti koje ne mogu da dohvate.

Tako je otkriven još jedan tunel, širok pet metara, koji je najverovatnije korišćen kao put sa dve trake. Ipak, istraživači još uvek nisu uspeli da uđu u prezakrčene tunele koje tek treba da istraže gde vode.

Vilu je 1999. UNESCO proglasio lokacijom svetskog nasleđa, a trenutno se radi na raščišćavanju tunela kako bi se do kraja godine mogli ponuditi za obilazak.

Pored mreže puteva, arheolozi su otkrili i čitav niz predmeta.

Slični članci