среда, 24. април 2024. - 18:21

Nađen najstariji globus sa mapom Novog sveta

Američki stručnjaci kažu da su našli možda najstariji globus sa ucrtanom mapom Novog sveta – Amerike. Stručnjaci procenjuju da globus, napravljen od dveju polovina nojevih jaja, potiče sa samog početka 16. veka i da je verovatno napravljen u Firenci.

Najstariji globus veličine je grejpfruta i pretpostavlja se da je napravljen oko 1504. godine
Najstariji globus veličine je grejpfruta i pretpostavlja se da je napravljen oko 1504. godine

U njega su ugravirani tada novi i neodređeni detalji dve Amerike, koje su zabeležili evropski istraživači Kristofer Kolumbo i Amerigo Vespuči.

Kartografsko udruženje Vašingtona koje je objavilo detalje studije u svom časopisu Portolan, saopštilo je da su ugravirani talasi, čudovišta i jedan brodolomac, kao i rečenica „Hic svnt dracones“, odnosno: „Ovde su zmajevi“.

Vlasnik globusa koji ga je kupio 2012. na sajmu mapa u Londonu, dozvolio je belgijskom istraživaču S. Misinu da ga ispita. Istraživač se služio radiokarbonskim datiranjem, računarskim tomografskim testiranjem i analizom mastila i napravio je geografsku, kartografsku i istorijsku analizu.

On je utvrdio da je globus veličine grejpfruta napravljen oko 1504. i da je verovatno poslužio kao uzorak za livenje čuvenog bronzanog globusa Hant-Lenoks. Taj globus, koji se nalazi u istraživačkoj biblioteci u Njujorku, datiran je na 1510. i do sada je važio za najstariji globus sa ucrtanim američkim kontinentom.

Od 71 naziva mesta, samo je sedam na zapadnoj hemisferi. Severna Amerika, predstavljena kao grupa razbacanih ostrva, nema nikakvih oznaka, dok su u Južnoj Americi upisana tri imena: „Nuvos Mundus“ (Novi svet), „Terra de Brazil“ i „Terra Sanctae Crucis“ (Zemlja Svetog krsta).

Iako nije poznato ko je napravio globus, Misin veruje da bi on mogao imati veza sa radionicom Leonarda da Vinčija. Istraživači su primetili izvesne podudarnosti između broda na globusu i rada tog umetnika koji je bio dobro upoznat sa Leonardom.

Izvor: Vesti

Slični članci