субота, 25. мај 2024. - 13:00

Otkrivena palata biblijskog kralja Davida

Arheolozi su iskopali palatu u utvrđenom judejskom gradu Shaarayimu, u kojem se, po Bibliji, David borio protiv diva Golijata.

Davidovu palatu, koja se prostire na hiljadu kvadratnih metara, otkrio je Hebrejski univerzitet i izraelska Komisija za antikvitete.

Tokom poslednjih sedam godina tim je otkrio i veliku riznicu punu aretefakata za koje smatraju da dokazuju postojanje vladara u Judeju u 10. veku pre nove ere.

„Ruševine su najbolji primer datiranja otkrivenog utvrđenog grada kralja Davida. Ovo je nepobitan dokaz postojanja centralne vlasti u Judeji u doba kralja Davida“, saopštili su profesori Yossi Garfinkel i Saar Ganor sa Hebrejskog univerziteta.

Za biblijski grad Shaarayim smatra se da je postao moderni grad Khirbet Qeiyafa, nekih 30 kilometara jugozapadno od Jerusalema. Profesori kažu da se radi o ruševinama dve najveće poznate građevine u doba kralja Davida u Jerusalemu.

„Oko palate pronađene su sobe sa različitim instalacijama, dokazima o metalnoj industriji, posebnih keramičkih posuda i delovima posuda od alabastera koje su uvožene iz Egipta“, rekli su profesori.

Arheolozi su pronašli stotine artefakata na lokaciji, uključujući religijske predmete, pečate, grnčariju i alate. Palata se nalazi u centru lokacije i viša je od ostalih građevina u gradu.

Kraljevska porodica imala je odličan pogled na zemlju, od Sredozemnog mora do planina Hebron i Jerusalema. Smatra se da je najveći deo palate uništen 1.400 godina nakon što je izgrađena. Na njenom mestu je u vizantskom periodu izgrađena utvrđena farma.

Arheolozi su pronašli i veliku glinenu zgradu koja je služila kao administrativno skladište. Komisija za antikvitete se nada da će nova otkrića dovesti do proglašenja ove lokacije nacionalnim parkom.

Slični članci