среда, 24. април 2024. - 18:53

Kineski znakovi nastali pre gotovo 5000 godina

Kineski arheolozi potvrdili su da su zapisi na komadima grnčarije i kamenog oruđa, pronađenim na arheološkom nalazištu Zhuangqiaofen u istočnoj provinciji Zheijang, najraniji kineski znakovi u istoriji. Time je poreklo pisanog jezika pomereno za više od 1000 godina unazad.

U gradu Pinghu, u istoimenoj provinciji, arheolozi i lingvisti raspravljaće o značenju simbola na predmetima koji su iskopani između 2003. i 2006. godine. Stručnjaci su zaključili da je reč o najstarijim poznatim kineskim znakovima koji bi mogli da potiču iz civilizacije Liangzhu, jedne od najstarijih kineskih civilizacija iz neolitika od pre gotovo 5000 godina.

Otkriveni znakovi nastali su više od 1000 godina pre najranijih poznatih kineskih znakova – zapisa na kostima koje su služile za proricanje iz dinastije Shang (od 1600. do 1046. pre nove ere).

Xu Xinmin, naučnik na Arheološkom institutu Zhejiang smatra da se radi o primitivnoj verziji hijeroglifskog pisma. Liu Zhao, arheolog i lingvist na univerzitetu Fudan tvrdi da će znakovi, nakon što se dešifriraju, dati važan uvid u društvenu strukturu drevne Kine.

Slični članci