петак, 12. април 2024. - 19:06

Skeniranjem arheolozi pronašli izgubljeni grad u Kambodži

Izgubljeni srednjevekovni grad, star 1200 godina, pronađen je u Kambodži pomoću revolucionarne tehnike skeniranja i ekspedicije po džunglama u stilu Indijane Džonsa.

Grupa neustrašivih arheologa pronašla je grad star 1200 godina na maglovitim planinama u Kambodži tako što su se probijali kroz gustu džunglu, u kojoj se nalaze i mine. U podvigu im je dosta pomogla i neverovatna tehnologija koja im je i otkrila taj grad, kao i lokani vodič – jednonogi bivši vojnik Crvenih Kmera.

Smatra se da je pronađeni grad Mahendraparvata preteča poznatog Angkor Vata i nalazi se 40 kilometara zapadno od tog ogromnog hrama. Arheolozi smatraju da je Mahendraparvata bio prvi grad carstva Angkor u 802. godini.

Novine „Sydney Morning Herald“ izveštavaju da je u ekspediciji korišćena Lidar tehnologija, zakačena za helikopter, koja koristi lasere da snima kroz gusta područja. Pomoći njih je otkriven davno zaboravljen grad.

Vođa arheološkog istraživanja pri Univerzitetu u Sidneju Damijan Evans rekao je za Morning Herald o momentu kada je grad pojavio na ekranu.

– Pomoću ovog instrumenta ugledali smo sliku celokupnog grada za koji niko nije ni znao da postoji. Bilo je neverovatno – izjavio je Evans.

Zatim se njegov tim uputio ka gradu kroz planinske predele, uske staze, močvare, reke, trudeći se sve vreme da izbegnu mine postavljenje tokom nekadašnjih sukoba u zemlji.

Jednonogi nekadašnji vojnik Crvenih Kmera Heng Hep, koji je nogu izgubio upravo u eksploziji mine, bio im je lokalni vodič.

Tim je otkrio sredinu u kojoj se nalaze kanali, putevi, pećine, kao i humke za koje se veruje da su bili grobovi.

Izvor: 24 sata

Slični članci