среда, 24. април 2024. - 17:13

Pronađena prva figurina valkire

Danski arheolog – amater Morten Skovsby detektorom metala pronašao je malu srebrnu figuricu u blizini sela Hårby, na jugozapadu ostrva Fyn, na mestu vikinškog potonulog naselja datiranog između 7. i 11. stoleća. Odmah je obavestio Gradski muzej u Odensi, gde je kustos Mogens Bo Henriksen bez sumnje utvrdio da je reč o prikazu valkire.

Prema skandinavskim legendama, valkire su boginje sudbine i ratnice koje bog Odin šalje na bojišta da među mrtvim ratnicima odaberu one koji su časno i hrabro poginuli, te njihove duše dovedu u njegov dvorac gde će se pripremati za konačnu bitku. Uprkos tome što su često spominjane u pričama, njihovi opisi su retki. Poznati su njihovi prikazi preko kamenih reljefa iz Švedske (datirane oko 700. godine), zatim po tapiserijama iz 834. godine te po velikom broju vikinških fibula iz Švedske i Danske. Prema tome, ova figurica predstavlja jedini 3D prikaz tih ratnica i zato je jedinstvena.

Reč je o figurici veličine 3,4 cm od pozlaćenog srebra, sa crnim nieliranim ukrasom. Prikazuje valkiru obučenu u dugu haljinu koja u desnoj ruci nosi dvosekli vikinški mač, a u levoj okrugli štit. Njena duga kosa skupljena je u rep, koji straga kod vrata zatvara petlju po kojoj se može zaključiti da se figurica nosila kao privesak. Donji deo nogu figurice nisu sačuvani. Pleteni ukras na stražnjoj strani njene haljine omogućiće stručnjacima precizniju dataciju, a za sada se njeno vreme nastanka stavlja oko 800. godine.

Slični članci