субота, 25. мај 2024. - 13:29

Početnička sreća engleskog arheologa amatera

Arheolog amater Wesley Carrington – početnik iz Velike Britanije kupio je običan metal detektor i pronašao pravo bogatstvo – 55 zlatnih novčića iz doba kasnog Rima. Detektor koji je kupio zapravo je nemijenjen deci za arheološku sekciju u školi.

solidi

Svega 20 minuta nakon što je kupio metal detector u lokalnoj prodavnici, otišao je u šumu u blizini Sent Albansa u Hertfordshiru gde je otkrio pravo blago.

‘Što da radim s tim?’, pitao je prodavca u radnji u St Albansu, u kojoj je i kupio detektor metala. Vlasnik i njegovi radnici su, kad im se sretni pronalazač pojavio na pragu prodavnice sa novčićima, pomislili da se radi o nekoj vrsti šale.

Ipak, David Sewell, vlasnik prodavnice, naslutio je da je reč o velikom otkriću. Kako piše Daily Mail, organizovao je još jedno pretraživanje, uz pomoć stručnjaka i svih potrebnih dozvola pa je na istom mestu pronađeno još 104 istih novčića. Ukupna vrednost svih 159 novčića iznosi oko 100.000 britanskih funti.

Pronađeni novčići su od 22-karatnog zlata, bez oštećenja su i iz zemlje su izvađeni u stanju, kao da su jučer izašli iz kovnice. Vrednost pojedinačnog novčića procenjuje se na između 400 i 1.000 funti.

Proglašeni su nacionalnim blagom i neće se prodavati regularno na tržištu. Nakon ove vesti u celoj zemlji je porastao interes za bavljenje arheologijom.

Slični članci