понедељак, 20. мај 2024. - 06:07

Stari Egipćani pravili nakit od meteorita

Metalne perle nađene u staroegipatskoj grobnici, staroj više od 5.000 godina, napravljene su od meteorita, pokazala su nova istraživanja, prenosi sajt “Nature”.

Analiza perli nađenih u grobnici
Analiza perli nađenih u grobnici

Valjkaste perle su otkrivene 1911. godine 70 kilometara južno od Kaira.

Nastale između 3350 i 3600 godina pre nove ere, ove perle predstavljaju prvi poznati primer korišćenja gvožđa u Starom Egiptu, mnogo pre Gvozdenog doba.

Ubrzo nakon njihovog otkrića, naučnici su primetili da je ovaj metalni nakit bogat niklom, “zaštitnim znakom” gvozdenih meteorita.

Gvozdeni meteorit je tip meteorita koji se najvećim delom sastoji od legure gvožđa i nikla, poznate i pod imenom „meteoritsko gvožđe“.

Svemirsko poreklo nakita su naučnici krajem prošlog veka osporili tvrdnjom da je visoki procenat nikla mogao nastati usled topljenja.

Ali, nedavne analize elektronskim mikroskopom i skenerom, koje su sproveli naučnici sa Univerziteta u Mančesteru i Otvorenog univerziteta Velike Britanije, pokazale su da ove metalne perle imaju hemijsku strukturu nazvanu „Vidmanštetenovu šaru“, svojstvenu meteoritima, nastalu usled izuzetno sporog hlađenja unutar asteroida u trenutku nastajanja solarnog sistema.

„Danas mi uglavnom vidimo gvožđe kao praktičan, ali nezanimljiv metal. On je, međutim, Starim Egipćanima predstavljao redak i lep materijal, koji, s obzirom na to da je pao sa neba, svakako poseduje neka magijska svojstva“, rekla je Džojs Tildesli, egiptolog sa Univerziteta u Mančesteru i vođa ovog istraživanja.

Ona je rekla i da činjenica da su se perle nalazile u grobnici dodatno ukazuje na značaj koji su Egipćani pridavali gvožđu.

Ovo nije prvi put da su naučnici otkrili artefakte sa „svemirskim poreklom“.

Tako su u septembru prošle godine, nemački arheolozi našli statuu Bude, koju su nacisti doneli u Evropu, a koja je napravljena od meteorita u periodu od osmog do desetog veka nove ere.

Naučnici su čak i „identifikovali“ meteorit od kojeg je statua napravljena, kao Čingu, meteorit za koji se smatra da je pao na našu planetu pre oko 10.000 do 20.000 godina na granici Sibira i Mongolije.

Više detalja je objavljeno u naučnom magazinu „Meteoritics and Planetary Science“.

Izvor: Blic

Slični članci