уторак, 5. март 2024. - 08:05

Otkriven dokaz da su Meksikanci izmislili fudbal!

Seljani su u jugozapadnom Meksiku nabasali na drevnu granitnu statuu igrača prekolumbovske igre loptom. Stanovnici Srednje i Južne Amerike i inače tvrde da su izmislili fudbal, a ovo može da odigra ključnu ulogu u dokazivanju

fudbal

Seljani koji su u jugozapadnom Meksiku postavljali cevi za vodu nabasali su na drevnu granitnu statuu igrača prekolumbovske igre loptom, saopštio je Nacionalni antropološki i istorijski institut.

Statua je obezglavljena i sahranjena u ritualu koji je bio uobičajen u to vreme, navodi se u saopštenju instituta koje prenosi AFP.

Postoje indicije da je 1,65 metara visoka statua igrača sa prekrštenim rukama bila ugrađena u polje na kome se igrala igra pre nego što je sahranjena i da se sve to dogodilo pre više od 1.000 godina.

Mezoamerikanci bojili su predmete u crveno i “ubijali” ih tako što su ih lomili i onda ritualno nudili bogovima na kraju kalendarskog ciklusa.

Statua je pronađena u Piedra Labradi u kojoj se nalazi pet drevnih terena za igru u kojoj su timovi morali da ubace loptu krog kameni obruč koristeći svoje kukove.

Veruje se da je statua deo mikstečke grupe Indijanaca i da je urađena oko 600. godine. Stanovnici Srednje i Južne Amerike, inače, već decenijama tvrde da su izmislili fudbal, a ovo može da odigra ključnu ulogu u dokazivanju, ako se pokaže da je razvoj gorepomenute igre išao u tom smeru.

Arheolozi su počeli da istražuju Piedra Labradu pre više od godinu dana i do sada su pronašli 50 zgrada srednje veličine, visokih do pet metara kao i 20 skulptura od glava zmija do puževa, ljudi i životinja.

Igrališta duž hramova i na javnim trgovima pokazuju da je Piedra Labrada bila “grad sa važnom ritualnom ulogom”, navodi institut.

Izvor : Telegraf

Slični članci