недеља, 21. април 2024. - 19:40

Machu Picchu: Francuski pustolov otkrio tajni prolaz do blaga

Zapečaćena vrata koja podsećaju na otvore drevnih grobnica otkrivena su u samom središtu svetog grada Inka. Geofizičkim istraživanjima utvrđeno je da se iza njih skriva blago, ali još nisu otvorena.

Machu Picchu
Hoće li misterije Machu Picchua napokon biti otkrivene

Francuski arheolog i pustolov Thierry Jamin poslednjih 15-ak godina je proveo tragajući za ostacima drevne civilizacije Inka po džunglama na jugu Perua. Dosad je otkrio oko 30 vrednih nalazišta među kojima je nekoliko tvrđava i delova celih gradova.

Nedavno je odlučio da pročešlja Machu Picchu u kom je, na temelju priče jednog inženjera koji je 2010. bio tamo u turističkoj poseti, pronašao tajni ulaz u podzemlje u samom središtu drevnog grada. Reč je o zapečaćenim vratima koja podsećaju na ulaz u grobnicu.

Početkom prošle godine Jamin je od peruanskog ministarstva kulture dobio dozvolu da sprovede detaljnije geofizičko istraživanje misterioznog ulaza, što je u aprilu i učinio. Ispostavilo se da se iza vrata skriva čitav niz prostorija i stepenice koje vode dublje u podzemlje, a u barem jednoj su, kako piše Before it’s News otkrivene veće količine zlata i srebra.

Međutim, to je sve otkriveno sa spoljne strane, tako da nije jasno o kakvim je predmetima zapravo reč. Jamin je u međuvremenu zatražio dozvolu da napokon otvori vrata i uveri se šta se zaista skriva iza njih. Dozvolu je zatražio u maju prošle godine, a čekanje bi navodno trebalo da se završi uskoro.

Hoćemo li u blagu Machu Picchua naći i odgovore o istoriji ovog misterioznog grada, odgovor na ovo pitanje moraćemo sačekati još malo.

Slični članci