понедељак, 11. децембар 2023. - 08:01

Keltsku grobnicu otkrio arheolog amater

Na jugu Nemačke leži mali grad Hohdorf. U njegovoj neposrednoj blizini nalazilo se okruglo brdo za koje se pretpostavljalo da je nešto više od gomile prašine, da je to ustvari bila stara keltska nekropola.
Blago
Grobnica kneza iz Hohdorfa je bogato opremljena keltska grobnica koja datira iz 530. godine pre nove ere. Nju je otkrio arheolog amater 1977. godine kod Hohdorfa u Nemačkoj. Humka koja je prekrivala grob bila je visoka 6m, prečnika 60m i koja je zbog vekova erozije pala na 1m visine.

Sagrađena od tesanog drveta, popunjena mnoštvom raskošnih darova. Sam knez je ležao na jedinstvenom komadu namještaja, zapravo metalnoj klupi sa naslonom koju je nosilo osam ženskih figura, svaka na svom točku, tako da se klupa mogla pomerati napred i nazad.
Humka
Unutar grobne komore na bronzanom ležaju, bio je položen čovek starosne dobi od oko 40 godina, visine oko 187cm. Sudeći po predmetima koji su ga okruživali, pretpostavlja se da je ovaj čovek bio keltski knez. On je bio sahranjen sa sledećim predmetima: sa pozlaćenim torkvesom na vratu, narukvicom na desnoj ruci, šeširom napravljenim od brezine kore, pozlaćenim bodežom od bronze i gvožđa, sa bogatom odećom, nakitom od ćilibara, cipelama sa tankim reljefnim zlatnim plaketama. U podnožju ležaja bio je smešten kotao, dekorisan na rubu sa tri lava i tri ručke. Ovaj kotao je izvorno bio ispunjen sa oko 400 litara medovine.

Istočna strana groba sadržala je gvozdeno-drvena kolica na četiri točka, kola koja su držala set bronzanog posuđa, a na zidovima su nađeni rogovi za piće, dovoljni za posluženje devet osoba.

Nakon ispitivanja groba, pogrebna humka je rekonstruisana u originalnoj visini.U blizini groba izgrađen je muzej, a za vreme gradnje pronađeno je drevno keltsko selo, koje je verovatno pripadalo ovom knezu. Ono je takođe pripojeno muzeju.
Kolica

Slični članci