уторак, 5. март 2024. - 07:42

Otkrili lobanju koja liči na vanzemaljca

Arheolozi su na groblju u jednom meksičkom gradiću otkrili izobličenu lobanju koja na prvi pogled nalikuje nekom vanzemaljcu iz SF filma.

Na groblju u gradiću Onavas na severozapadu Meksika arheolozi su otkrili izobličenu lobanju koja podseća na vanzemaljske kreature iz naučno fantastičnih filmova. Veruje se da je stara barem hiljadu godina, a na tom području sličnih lobanja dosad nije bilo.

Po svemu sudeći ipak se ne radi o ‘alienu’, nego je izobličenje posledica drevnog rituala prisutnog u srednjeameričkim kulturama. Reč je o fizičkom pritisku na lobanju još tokom detinjstva, kojim se namerno menja njen oblik kako bi se pojedinci lakše svrstali u određene društvene grupe.

Nakon prve, arheolozi su pronašli još 20-ak lobanja, od kojih je 13 deformisano na sličan način. ‘Ovo jedinstveno otkriće pokazuje nam kako su se mešale tradicije različitih grupa na severu Meksika’, rekla je za Daily Mail arheolog Cristina Garcia Moreno. Ovo je dosad najsevernija lokacija na kojoj su pronađeni dokazi uticaja srednjeameričke kulture.

Slični članci