недеља, 19. мај 2024. - 23:52

Obnovljen deo palate u Nišu

Završen je deo radova na obnovi Palate sa oktogonom na Gradskom polju u Nišu, za koju se pretpostavlja da je pripadala nekom od rimskih careva, možda i samom Konstantinu Velikom. U niškom Zavodu za zaštitu spomenika nadaju se da će do proslave godišnjice Milanskog edikta svi radovi na konzervaciji i prezentaciji palate biti završeni.

Niš palata

Dvadeset četiri godine posle otkrića palate sa oktogonom na Gradskom polju u Nišu, završen je deo prvih ozbiljnih radova na njenoj konzervaciji. Zidovi su delimično restaurirani do visine na kojoj su pronađeni.

„Pored toga što je donekle prezentovana arhitektura vile, originalni slojevi ispod same današnje konzervacije su ostali sačuvani od atmosferskih uticaja“, kaže Ivana Cvetković, arhitekta konzervator.

Do pre par meseci palata je bila prekrivena rastinjem i korovom i sa zidovima koji se urušavaju. Slučajni prolaznici nisu znali koja je ovo građevina. A kada je otkrivena, bila je očuvano, luksuzno zdanje. Otkriveno je pet prostorija palate čiji su zidovi bili visoki tri metra.

„S obzirom na sav luksuz koji smo mi ovde zatekli, pre svega na mozaičke podove, na fragmente fresaka  koji su se tada videli na zidu, vrlo mali fragmenti doduše, na podno i zidno grejanje, sve je ukazivalo da je to pravljeno za neku izuzetno značajnu ličnost“, kaže Toni Čerškov, arheolog.

Grad Niš i Republika za konzervatorske radove izdvojili su do sada dva miliona i sedam stotin hiljada dinara. Sledi nastavak restauriacije, za koji je potrebno još novca i dalje faze radova.

Direktor Zavoda za zaštitu spomenika u Nišu Mile Veljković kaže da je druga faza otkrivanje mozaika, konzervacija i prezentacija mozaika, a treća faza  nastavak arheoloških istraživanja.

Istraživanja palate posle njenog otkrića trajala su dve godine. Otkriven je manji deo impozantne građevine duge 100 metar i široke 60 metara, a nova istraživanja tek treba da pokažu o kakvom se istorijskom nasleđu radi.

Izvor: ‚‚RTS“

Slični članci