недеља, 21. април 2024. - 19:35

Najveće arheološko otkriće u Rimu, nađen Hadrijanov kulturni centar

Arheolozi su ispod jedne od najvećih rimskih raskrsnica otkrili ogroman Kulturni centar iz 123. godine naše ere, koji je imao tri sale i mogao je da primi oko 900 posetilaca. Arheolozi kažu da ovo predstavlja najvažnije rimsko otkriće u poslednjih 80 godina.

Hadrijanov kulturni centar
Hadrijanov kulturni centar

Centar, koji je sagradio imperator Hadrijan, sadržao je tri ogromne sale u kojima je rimsko plemstvo, zavaljeno u stepenasto raspoređena sedišta, uživalo u poeziji, govorima i filozofskim traktatima.

Sada kada je iskopavanje na trgu Venecija u Rimu završeno, mogu se bolje videti zidovi kompleksa, kao i komadi elegantnog sivog i žutog mermera kojim je bio obložen pod, na dnu iskopine dubine 5,5 metara.

Hadrijanov kulturni centar

Hadrijanova slušaonica je najveća pronađena u Rimu još otkako je otkriven Forum dvadesetih godina prošlog veka – kaže Rosela Rea, arheolog.

Nalazište koje bi uskoro trebalo da bude otvoreno za javnost nalazi se pored taksi stanice, stešnjeno između barokne crkve i grandioznog spomenika posvećenog kralju Viktoru Emanuelu Drugom, koji Rimljani žargonski zovu “pisaća mašina”. Kompleks je otkriven posle iskopavanja u cilju gradnje nove linije podzemne železnice, koja treba da prolazi kroz sam centar Rima.

Kada je nalazište otkriveno, inženjeri su morali da pocepaju planove za izgradnju dve stanice metroa u samom srcu Rima. Iskopine bacaju novo svetlo na Hadrijana i govore da je voleo poeziju – i sam je pisao stihove na latinskom i grčkom – i da je voleo smelu arhitekturu, što dokazuju i lučni svodovi u slušaonicama visine 11 metara.

Slični članci