понедељак, 11. децембар 2023. - 06:31

Skulptura iz svemira?

Misteriozna skulptura muškarca u oklopu iz 11. veka, koju je grupa esesovaca pronašla na Tibetu 1938. godine, napravljena je od meteorita, otkrili su nemački naučnici.

Bombastičan naslov ovih dana pojavio se u časopisu Meteoritics & Planetary Science, a ubrzo se proširio i svetskim medijima.

Gvozdeni čovekNaime, naučnici su potvrdili da „Gvozdeni čovek“ koga su nacisti pronašli na Tibetu 1938. godine – dolazi iz svemira!

Tim nacističkih arheologa na čelu sa Ernstom Šeferom pronašao je „Gvozdenog čoveka“ neposredno pre početka Drugog svetskog rata, a reč je o skulpturi muškarca u oklopu na čijim se prsima nalazi obrnuti kukasti krst.

Naučnici tvrde da je reč o budističkom bogu Vaišravanu i da statua visoka 24 santimetara i teška 10,6 kilograma potiče iz 11. veka.

Međutim, o pravom se poreklu trenutno malo toga zna.

Ono što naučnici sa štutgarskog univerziteta tvrde sa sigurnošću, jeste da je reč o materijalu koji dolazi iz svemira, jer je skulptura napravljena od meteorita i jedina je statua načinjena od tog materijala (analiza je pokazala da se radi o gvozdenom meteoritu koji sadrži nikl, kobalt, hrom, galijum i germanijum).

Naravno, podatak da se radi o „statui iz svemira“ ne treba uzeti doslovno, jer reč je o Činga gvozdenom meteoru, čiji su komadi rasuti na području istočnog Sibira i Mongolije, a Činga je jedan od 113 olovnih meteorita pronađenih na Zemlji.

Gvozdeni čovekIpak, ne zna se ni zašto su nacisti odneli skulpturu u Nemačku, ali pretpostavlja se da ih je privukla mistika koja okružuje predmet, kukasti krst koji se nalazi na njemu, kao i činjenica da su Adolf Hitler i njegovi saradnici bili opsednuti okultizmom.

„Gvozdeni čovek“ je jedini poznati ljudski prikaz do sada napravljen od meteorita.

„Ako se uzme u obzir samo materijal od koga je napravljena skulptura, njena vrednost je oko 15.500 evra. Sa druge strane, ako se računa i starost statue može se reći da je reč o neprocenjivom komadu“, objašnjava profesor Elmar Buhner sa Univerziteta u Štutgartu.

Izvor: RTS

Slični članci