петак, 8. децембар 2023. - 19:57

Otkriveno koplje makedonskih falangi

Na lokalitetu Staro Bonče kod Prilepa, u nastavku istraživanja kraljevske grobnice pronađeno koplje, raskošan nakit i srebrni tanjir. Arheolozi grobnicu smatraju delom antičkog grada sa 20.000 stanovnika.

Arheolozi iz Instituta za istoriju umetnosti i arheologiju u Skoplju i Prilepskog muzeja otkrili su nove fakte u kraljevskoj grobnici kod prilepskog sela Staro Bonče.

grobnica

Prema rečima docenta Antonija Jakimovskog, to je unikatna grobnica u svetskim razmerama. U grobnici je sahranjen, a potom i kremiran moćni kralj iz trećeg ili četvrtog veka pre nove ere, a oko nje je pronađeno još grobova, pa je to, kako kaže docent Jakimovski, bilo sveto mesto. Nažalost, grobnica je u više navrata pljačkana.

Prema rečima profesora Viktora Lilkića, grobnica je deo tajanstvenog i još neotkrivenog grada drevnih Peonaca. Lilkić kaže da je to bio strateški grad pošto je na dominatnom mestu u Pelagoniji, pa je na vrhuncu svoje moći imao možda i 20.000 stanovnika.

Arheolozi su na lokalitetu Staro Bonče prvi put upoznali javnost sa „pokretnim nalazima“ pronađenim ove godine.

Reč je o vrhu koplja, koje je bilo sastavni deo naoružanja makedonske falange, raskošnom nakitu i jednom srebrnom tanjiru.

Prema istraživanjima britanskih arheologa, na teritoriji Makedonije ima preko 50 hiljada arheoloških lokaliteta od čega je istraženo samo deset odsto.

Izvor ‚‚ RTS „

Slični članci