петак, 8. децембар 2023. - 20:01

Irinejev stub pronađen u Savi

kameni stub

U reci Savi kraj Sremske Mitrovice ronioci RK „Žuta foka“ otkrili su izuzetnu relikviju za koju smatraju da je deo srednjevekovnog mosta koji je podignut u čast Svetog Irineja. Natpis koji se nalazi na kamenu pisan je na starogrčkom i tek treba da se odgonetne, a ronioci su fotografije kamena poslali u Muzej Srema i ostale ustanove kulture.

– Stub sa krstom i kako mi mislimo, Irinejevim inicijalima, tek treba da rastumače stručnjaci. Pronašli smo ga u gomili klesanog i obrađivanog kamenja koje je razbacano po dnu Save. Zbog toga smo došli do zaključka da je kamen deo srednjevekovnog mosta za koji se do sad nije pouzdano znalo gde se nalazi. Na tom lokalitetu našli smo i dosta katanaca, što samo ide u prilog tome da su oni sa tog mosta bacani u reku. Po specifičnosti izrade egija, mislim da smo otkrili i Rimsku galiju, tip rečnog broda kakav se danas nalazi u muzeju u Majncu. To je pravo istorijsko blago koje čeka da se jednom izvadi, konzervira i prikaže ljudima – priča Branimir Pavlović, predsednik ronilačkog kluba ’’Žuta foka’’.

kameni stub

Sirmijum je postao prestonica Rimskog carstva za vreme vladavine cara Galerija, a to vreme se pamti i po najvećem progonu ranih hrišćana. 304. godine, na rimskom Artemidinom mostu pogubljeni su mnogi branitelji hrišćanstva. Među njima su bili Episkop Irinej, đakon Dimitrije i rimljanka Anastasija, a svi oni su kasnije proglašeni za svece. Car Galerije se pred smrt pokajao i dao prava hrišćanima, a par godina posle njega car Konstantin je 313. godine Milanskim ediktom i sam prihvatio hrišćanstvo.

mitrovacki ronioci

– Pošto je Sremska Mitrovica bogata istorijskom prošlošću, želja nam je da napravimo ekološko-hidroarheološki centar koji bi posećivali arheolozi i gnjurci iz zemlje i sveta. Ronjenje u mutnoj vodi je specifično i mnogo je intrigantnije nego u moru. Sva naša otkrića dokumentujemo i prvi smo u Srbiji koji su snimili Savu video kamerom. Neki snimci se već mogu naći na Jutjubu, a celo naše iskustvo želimo da prenesemo i na film. U njemu ćemo pomoću 3D animacije pokušati da rekonstruišemo antički Sirmijum sa mostovima, a na osnovu naših arheoloških nalaza – kaže Bogdan Ostojin, dugogodišnji ronilac i član kluba.

Branisalv Ninković

Slični članci