петак, 8. децембар 2023. - 19:29

Zlatni predmet od neprocenjive vrednosti nađen u Šri Lanci

AbhayagiriyaZlatni predmet i kovanica pronađeni u zlatnom kovčegu nađenom na arheološkom lokalitetu Abhayagiriya u Šri Lanci.

Kovčeg, 49 mm visok i 35 mm širok, za koji se veruje da potiče iz II veka, otvorio je arheološki direktor prof T.G. Kulathunga.

Unutar zlatnog kovčega je bila još jedna zlatna kutija, nešto u obliku srca, umotana u zlatnu foliju.

Nakon otvaranja druge kutije, arheolozi su pronašli amulet izrađen od zlata, zajedno sa nekim perlicama i grumenjem zlata. Amulet je bio zapečaćen, a arheolozi čekaju da ga otvore u laboratoriji.

AbhayagiriyaAbhayagiriyaDruga kutija je visine 42 mm. Poklopci obe kutije i kovčega su ukrašene i okovane dragim kamenjem.

„Još nije utvrđeno da li se radi o dragom kamenju“,  izjavio je prof Kulatunga.

Kovčeg je pronađena na mestu iskopavanja na severoistoku Abhayagiriya Stupa. Pronađen je od strane tima predvođenim arheologom U.G. Madusha Lakmali. Oni su takođe otkrili neke kovanice, poznate kao izbušeno-označene kovanice koje su bile prve kovanice u opticaju u ovoj zemlji.

Prof Kulatunga  je rekao da su na ovom lokalitetu, tokom prethodnih istraživanja, pronađeni još najfiniji kristal, Laxmi kovanice, perle i ametist kamenje.

Slični članci