недеља, 10. децембар 2023. - 11:41

Pronađen rimski miljokaz

Na trasi Koridora 10 kod Bele Palanke, pronađen je rimski miljokaz, odnosno putokaz, visine 2,40 metara. To je do sada najveći, pronađeni Miljokaz u Srbiji i gotovo je u potpunosti očuvan.

Rimski miljokaz

Arheološka ekipa, koja obavlja arheološki nadzor, paralelno sa gradnjom auto – puta istočnog kraka Koridora 10 pronašla je rimski miljokaz.

Na 22 milje od Naisusa, putem Via militaris, stajao je još u 3. veku, miljokaz, postavljen u čast Aleksandra Severa, jednog od prvih rimskih imperatora, koji tu titulu nije stekao rođenjem, već ga je birla rimska vojska. Mnogo vekova kasnije, putari su odlučili da istom trasom prođe novi auto -put.

Zoran Mitić, arheolog kaže da su tačno ustanovili da je miljokaz na ovom putu postavljen 230. godine.

„Ono što je interesantno, što mogu sada da kažem, da su naši projektanti nove trase puta uglavnom se poklopili na određenim deonicama puta, što se pokazalo u Dimitrovgradu, a evo sada i u Beloj Palanci, sa nekadašnjim rimskim putem Via Militaris. Mi znamo da je rimska imperija imala savršenu izgradnju saobraćajnica“, dodaje Mitić.

Miljokaz je gotovo potpuno očuvan, sa jasno vidljivim latinskim natpisom o poreklu imperatora Severa.

Katarina Lazarević, arheolog kaže da je miljokaz značajan po tome što, osim što pokazuje udaljenost mesta na kome je postavljen od antičkog Niša, odnosno Naisusa, sadrži natpis koji pokazuje da je to i neka vrsta počasnog stuba.

Miljokaz će biti postavljen u centru Bele Palanke, kao podsećanje i simbol nekadašnje rimske provincije Remisiane.

Putokazi nisu samo obična informacija koliko ima do određenog mesta, već su deo istorije i tradicije o čemu svedoči pronađeni rimski miljokaz.

Slični članci