среда, 24. април 2024. - 17:52

Pronađen brod legendarnog gusara kapetana Morgana?!

Arheolozi su pronašli olupinu broda legendarnog kapetana Morgana.

Američka Devičanska ostrva – Već treću godinu za redom, tim vodećih američkih arheologa vraća se na  ušća reke Chagres u Panami, u potrazi za izgubljenom flotom gusarskog kapetana Henri Morgana.

Morgan je bio jedan od najozloglašenijih gusara svih vremena, tako da je ovo prilika da se uz pomoć arheološka istraživanja premostio jaz između nauke i pop kulture. Većina ljudi povezuju Captaina Morgana sa proizvođačima ruma na čijim se etiketama on nalazi, ali on je takođe bio istorijska ličnost koja postiže neverovatne podvige širom Kariba.

Pre više od 300 godina kapetan Morgan je krenuo u svoj pohod po Karibima, nakon što je opljačkao zlato, srebro i dragulje kraljevske krune.

Pretraga je počela u septembru 2010, kada je tim arheologa otkrio šest topova uz  samu obalu Paname koji su pripadali Morganu, a nastavljena je prošlog leta otkrićem potonulog drvenog broda iz 17.veka, potencijalno jedan od pet brodova koje je Morgan izgubio.

Ovog leta, tim se vratio u Panami i odmah su krenuli sa  iskopavanjem  istorijskih eksponata iz potonulog broda koji se nalazio na dnu u nadi da će potvrditi njegovo poreklo. Na osnovu nalaza, arheolozi tvrde da su pronašli olupinu njegovog broda, i to uz obalu Paname, kod zaliva Lajas.

To je područje sa kojeg je 1671. godine Morgan krenuo u pohod na Panamu, i to je bio vrhunac njegove karijere. Pohod je platio velikim gubicima, a uništen je i veliki deo grada Paname. Jedan od njegovih brodova, čini se, pronađen je oko 350 godina kasnije. Otkriven je kostur broda, koji je prekriven koralima, ali pronađen je i deo tereta.

Celi pothvat sponzorirali su proizvođači ruma koji nose ime gusara i to nakon što je istraživačima ponestalo novca nadomak nalazišta. Istraživači se sada nadaju da će im se trud isplatiti kad pronađu nestalo blago, no vođa tima Fritz Hanselmann tvrdi da je za njih najveće bogatstvo ipak sam brod.
Gusar Henri Morgan najpoznatiji je gusar svih vremena. Umro je 1688. godine o tuberkuloze koja je bila rezultat alkoholizma.

Slični članci