недеља, 19. мај 2024. - 23:44

Olupina sa platinom vrednom tri milijarde dolara?

Jedan lovac na blago iz Mejna saopštio je da je locirao olupinu britanskog trgovačkog broda sa tovarom poluga platine koja sada vredi više od tri milijarde dolara.

Greg Brooks

Brod je potopila nemačka podmornica u blizini Kejp Koda nadomak Masačusetsa tokom Drugog svetskog rata. Ukoliko se ova tvrdnja ispostavi kao tačna, to bi moglo da bude najveće potopljeno blago ikada pronađeno.

Advokat britanske vlade izrazio je, međutim, sumnju da je brod prenosio platinu. Čak i da jeste prevozio plemeniti metal, pitanje vlasništva pronađenog tovara rešavalo bi se na međunarodnom sudu, naveo je on.

Lovac na blago Greg Bruks tvrdi da se brod nalazi na dubini od 213 metara, 80 kilometara od obale i da je reč o brodu „Port Nikolson“ koji je potonuo 1942. On i njegova posada su ga, navodno, identifikovali po broju na krmi uz pomoć podvodne kamere i Bruks namerava da iznese blago krajem februara ili početkom marta uz pomoć podmornice na daljinsko upravljanje.

„Izvadiću ga na ovaj ili onaj način, čak i ako to znači da ću morati da izvučem ceo brod“, rekao je on, prenela je agencija AP.

Podvodni arheolog Robert Marks je skeptičan da je Bruks pronašao blago. Prema njegovim rečima, jedna američka i jedna engleska kompanija već su istražili taj brod i izvadili bar deo njegovog tovara.

„Svaka olupina koja se pronađe najbogatija je ikada. Svaki brod pronađen je najveći ikada, a svaki tovar najskuplji ikad“, prokomentarisao je Marks.

Bruks tvrdi da je brod išao ka Njujorku sa 71 tonom platine u to vreme vredne 53 miliona dolara kada je potopljen u napadu u kome je šest osoba poginulo. Platina je bila isplata Sovjetskog saveza SAD za ratne zalihe, kaže Bruks i dodaje da je brod prenosio i zlato i dijamante.

Bruks kaže da je olupinu locirao još 2008. godine uz pomoć sonara ali da u to vreme nije želeo da objavi svoje otkriće dok nije dobio prava na spašavanje od federalnog sudije. Prava na spašavanje nisu isto što i vlasnička prava koja još uvek nisu utvrđena.

Britanija će sačekati da operacija spašavanja počne pre nego što odluči da li će zatražiti pravo na tovar, rekao je predstavnik britanske vlade.

„Još uvek istražujemo šta je bilo na brodu. Prema našim istraživanjima do sada, brod je prenosio mašineriju i vojne zalihe“.

Američka vlada još uvek se nije oglasila ovim povodom i verovatno i neće jer su Sovjeti platili Vašingtonu kasnije za izgubljeni tovar.

Bruks je rekao da njegovi snimci pokazuju šipke od platine u 30 sanduka.

Pomorski zakoni su prilično komplikovani i ukoliko se ispostavi da su Bruksove tvrdnje istinite, moglo bi da se pojavi više zahteva za sadržaj broda.

Slični članci