понедељак, 11. децембар 2023. - 20:49

Stounhendž je spomenik ujedinjenja

Posle deset godina arheološkog istraživanja, naučnici su zaključili da je Stounhendž sagrađen kao spomenik ujedinjenju naroda Britanije, posle dugog perioda regionalnih sukoba između istočnih i zapadnih Britanca..

Smatra se da su kameni blokovi simbolizovali pretke različitih grupa najranijih zajednica na teritoriji današnje Britanije, dok neki blokovi potiču iz južne Engleske, a drugi iz zapadnog Velsa.

Timovi sa univerziteta Šefild, Mančester, Sauthempton, Bornmaut i univerzitetskog koledža u Londonu, zajedno su radili na Stonehenge Riverside projektu (SRP), istražujući ne samo spomenik i pejzaž koji ga okružuje već širi socijalni i ekonomski  kontekst u kome je Stounhendž mogao biti izgrađen u periodu između 3.000 i 2.500 godine pre nove ere.

„Kada je Stounhendž izgrađen, širom ostrva se razvijala veoma slična kultura – isti stil izgradnje kuća, izrade grnčarije i drugih stvari primenjivan je od severne do južne obale“, kaže profesor Majk Parker Pirson sa univerziteta Šefild. „To je veoma drugačija situacija u odnosu na izraženu regionalizaciju tokom prethodnih vekova. Stounhendž je bio veliki poduhvat koji je zahtevao hiljade radnika koji su prenosili stene iz udaljenih delova poput Velsa, oblikovali ih i uspravljali. Sam rad na izgradnji je bukvalno zahtevao da se svi udruže i bio izvestan čin ujedinjenja.“

Stounhendž je najverovatnije izgrađen na mestu koje je i pre toga imalo poseban značaj za praistorijske Britance. SRP tim otkrio je čitavu aveniju postavljenu tačno u liniji prirodne formacije na zemljištu, koja slučajno spaja liniju položaja Sunca u letnjem i zimskom solsticiju.

„Kada smo naišli na ovu izuzetnu prirodnu mapu Sunčeve putanje, ubeleženu u zemlji, shvatili smo da su praistorijski ljudi izabrali baš ovo mesto za izgradnju Stounhendža zbog njegovog predodređenog značaja. To bi moglo biti objašnjenje zašto postoji čak osam spomenika u oblasti Stounhendža koji se ravnaju sa solsticijem. Verovatno je ovo mesto bilo smatrano centrom sveta“, nastavlja profesor Parker.

Profesor Parker, takođe odlučno opovrgava sva uverenja da je izgradnja Stounhendža inspirisana drevnim Egipćanima ili čak vanzemaljcima.

„Svi arhitektonski uticaji na Stounhendž mogu se pronaći u ranijim spomenicima i građevinama na teritoriji Britanije. Zapravo, stanovnici Britanije iz vremena neolita bili su izolovani od ostatka Evrope. Britanci su možda odlučili da se ujedine, ali nije bilo interesovanja za interakciju sa ljudima preko kanala. Sotunhendž je verovatno poslednji izraz ove kulture kamenog doba, izolovane od ostatka Evrope i novih tehnologija korišćenja metalnih alata i točka.“

Ranije terorije su pretpostavljale da je veliki kameni krug služio kao praistorijska opservatorija, hram sunca, lečilište ili hram antičkih druida. Ovaj projekat isključuje sve te mogućnosti, a do ovakve tvrdnje se došlo posle najopširnijeg programa arheoloških istraživanja ikada obavljenih na ovom spomeniku. Sva otkrića objavljena su u novoj knjizi Parkera Pirsona pod nazivom „Stounhendž: istraživanje najveće misterije kamenog doba“ (Stonehenge: exploring the greatest Stone Age mystery). Istraživanje je podržano od strane Istraživačkog veća za umetnost i društvene nauke, društva National Geographic i mnogih drugih.

Izvor: Phys.org

Slični članci