недеља, 21. април 2024. - 19:49

Otkrivena nekropola stara oko 4.000 godina

Ekipa stručnjaka Arheološkog instituta Srpske akademije nauka i umetnosti (SANU) i Filozofskog fakulteta iz Beograda, pronašli su nedaleko od Vranja nekropolu iz ranog bronzanog doba.

Nekropola iz ranog bronzanog doba
Nekropola iz ranog bronzanog doba

Ovu nekropolu, koja je za nauku izuzetno vredno otkriće, beogradski arheolozi su pronašli na lokalitetu „Manište“ u selu Ranutovac, tri kilometra severno od Vanja, na trasi Korodora 10.

Aleksandar Bulatović, koordinator Projekta zaštitnih arheoloških istraživanja na Koridoru 10 kaže za Tanjug da je to po mnogo čemu jedinstvena nekropola u kojoj su pohranjivani ostaci pokojnika spaljeni na lomači. „Pronađena nekropola je iz ranog bronzanog doba, dakle prema prvim procenamama iz perioda između 2.000 i 1.800 godine pre naše ere, a značajna je po tome što je jedina u potpunosti očuvana nekropola iz tog perioda na teritoriji centralnog Balkana“, rekao je Bulatović.

Bulatoviće je objasnio da je ova nekropola za sada najstarije i najznačajnije otkriće na celoj trasi Koridora 10, žbog čega je ovo, naučnim jezikom rečeno, veliko i vrlo bito arheološko nalažište u Srbiji. „Na istom lokalitetu pronašli smo više predmete od keramike, dosta neobicnog izgleda za ovo područje i nekoliko posuda kojima se do sada nije znala namena“, rekao je Bulatović.

Sav pronađeni arheološki materijal se obrađuje u Narodnom muzeju u Vranju, gde će biti izložen po završetku radova koji se privode kraju.

Na Korodoru 10, od sela Grabovnice kod Leskovca, do Preševa i granice sa Makedonijom, registrovana su 33 arheološka lokaliteta, od kojih su pet još neistraženi.

Slični članci