петак, 12. април 2024. - 19:46

Kovanica od osam miliona dolara

„Liberti dolar“, srebrna kovanica stara 216 godina, postao je prošle nedelje najskuplji novčić svih vremena jer ga je jedna kalifornijska fondacija otkupila za 7,85 miliona dolara. Nekoliko eminentnih stručnjaka veruje da je to prvi novčić iskovan u američkoj kovnici.

Naskuplji novčić na svetu označen stepenom PCGS SP66
Naskuplji novčić na svetu označen stepenom PCGS SP66

Srebrni dolar, najstarija američka kovanica, postao je najvredniji retki novčić na svetu, jer je u privatnoj transakciji prodat za 7.850.000 miliona dolara.

Takozvani „Liberti dolar“ iz 1794. godine tako je nadmašio dosadašnji rekord iz 2002. godine od 7,59 miliona dolara, za koliko je bio prodat zlatnik od 20 dolara iz 1933, potvrdilo je Američko udruženje numizmatičara.

Srebrni dolar je bio u vlasništvu Stivena Konturzija poslednjih sedam godina i kao da je tek izašao „ispod čekića“, odnosno u savršenom je stanju i posle 216 godina.

‚‚Liberti dolar" iz 1794.
‚‚Liberti dolar“ iz 1794.

Baš zbog toga postignuta cena nije iznenađujuća, kaže profesionalni procenitelj kovanica Dejvid Hol. „Čak i da izgleda kao da ga je pregazio kamion, opet bi vredeo bar 100.000 dolara.“

Primerak na čijoj prednjoj strani se nalazi portret Lejdi Liberti, a na poleđini „mršavi“ američki orao, kupila je neprofitabilna fondacija „Cardinal Collection Educational“ iz Sanivejla u Kaliforniji. Predstavljao ju je direktor Martin Lodžis, koji je i numizmatički ekspert.

Numizmatičari navode da pripada prvoj seriji od 1.750 srebrnih kovanica, a pouzdano se zna da je sačuvano 150 komada. Nekoliko eminentnih stručnjaka veruje da je baš ovaj primerak prvi ikada iskovani novčić u američkoj kovnici. Pretpostavlja se da je prvo bio u kolekciji same kovnice, pa je 1800-tih prešao u ruke u neku privatnu kolekciju, zbog čega je ostao u savršenom stanju.

 

Izvor ‚‚ RTS

Slični članci